Transfer Oldukları Avrupa Liglerinde Tozu Dumana Katan En Başarılı 9 Türk Futbolcu

18 yaşındaki Enes Ünal'ın Bursaspor'dan Manchester City'ye transferi bugün açıklandı. Yeni 'lejyoner'imize başarılar diliyoruz!

  1. Hakan Şükür

Türkiye ligleri tarihinin ve Türkiye Milli Takımı'nın gelmiş geçmiş en çok gol atan ismi, Avrupa'yı Türkiye'deyken daha fazla sallasa da, iyi bir Avrupa kariyerine sahipti.

23 yaşındayken transfer olduğu Galatasaray'da Türk forvetlerin hala kıramadığı ender başarıları yakalayan Hakan Şükür, 1995 yılında kısa bir Torino macerası yaşadı. İtalya Serie A'da çıktığı 5 karşılaşmada 1 gol atan Hakan Şükür, 2 ay sonra Galatasaray'a döndü ve tarihi başarılarını elde etmeye başladı.

Reklam
Reklam

Türkiye Ligi'nde 3 kez üstüste gol kralı olan Hakan Şükür, 1997'de de Avrupa Altın Ayakkabı ödülünü alan, Tanju Çolak'tan sonraki ikinci Türk oldu. Galatasaray'ın UEFA Kupası'nı kazandığı 1999-2000 sezonunda Avrupa Gol Kralı oldu.

2001 yılında yeniden başladığı Avrupa macerasında FC Inter, FC Parma ve Blackburn Rovers formaları altında toplam 48 maça çıktı; 10 gol attı.

  1. Gökdeniz Karadeniz

Trabzonspor'un yetiştirdiği bir başka önemli değer Gökdeniz Karadeniz de, Rusya Ligi'nde harika bir kariyer elde edenlerden...

1997-2008 yılları arasında aralıksız 9 sezon oynadığı Trabzonspor'dan 8.700.000 Euro'luk rekor bir transfer ücreti ile Rus ekibi Rubin Kazan'a transfer olan Gökdeniz Karadeniz, hala bu ekipteki performansına devam ediyor.

Reklam
Reklam

Rubin Kazan'da geçirdiği süre zarfında 174 maça çıkıp 32 gol atan Gökdeniz, iki Rusya Ligi şampiyonluğu, bir Rusya Kupası şampiyonluğu, bir de Rusya Süper Kupa şampiyonluğu yaşadı. 7. Emre Belözoğlu

Türk futbolunun son dönemde en çok tartışılan isimlerinden biri olan Emre Belözoğlu, bir süre önce Avrupa'daki en başarılı temsilcilerimizden biriydi.

16 yaşında A takımına yükseldiği Galatasaray ile 4 Türkiye Ligi şampiyonluğu, bir UEFA Kupası, bir de UEFA Süper Kupası kazanan Emre Belözoğlu, 2001 yılında 5.000.000 Euro karşılığında İtalyan FC Internazionale takımına transfer oldu. FC Inter'de oynadığı 4 sezon boyunca 79 maça çıktı, Coppa Italia'yı kazandı ve Şampiyonlar Ligi Yarı Finali'nde oynama başarısı gösterdi.

2005 yılında 3.800.000 Euro'ya İngiliz devi Newcastle United'a transfer oldu. Newcastle'da oynadığı 3 sezonda 58 maça çıkan Emre, daha sonra Fenerbahçe'ye transfer oldu.

Reklam
Reklam

2012 yılında yeniden Avrupa macerasına atıldı, Atletico Madrid ile yeniden Avrupa Süper Kupası şampiyonluğu yaşadı. 6. Tayfun Korkut

İspanya Ligi'nde Nihat Kahveci ile Real Sociedad'ı başarıdan başarıya taşıyan bir diğer isim de Tayfun Korkut'tu.

Almanya Stuttgard kentinde doğan ve futbola aynı ekibin alt yapısında başlayan Tayfun Korkut, 1995 yılında Fenerbahçe'ye transfer oldu ve Fenerbahçe'de oynadığı 5 sezonda takımın unutulmazları arasına girdi.

Fenerbahçe'de 1995-2000 yılları arasında 145 maça çıkan ve 12 gol atan orta saha oyuncusu, 2000 yılında İspanyol ekibi Real Sociedad'a transfer oldu. Real Sociedad'da oynadığı 3 sezonda 78 maça çıkan ve 9 gol atan Tayfun; Nihat Kahveci ile birlikte Real Sociedad'ın lig ikinciliğini elde etmesinde büyük pay sahibiydi.

Real Sociedad'dan Espanyol'a transfer olan ve orada oynadığı 1 sezonda 21 maça çıkan Tayfun; 2 sezon daha Türkiye'de forma giydikten sonra futbolu bıraktı ve teknik direktörlük kariyerine başladı. 5. Tuncay Şanlı

Bir dönem ülkemizi İngiltere Premier Ligi'nde en iyi temsil eden isimlerden biriydi Tuncay Şanlı.

Reklam
Reklam

Yıldızının parladığı Fenerbahçe'de oynadığı 154 maçta tam 59 gol atan ve 3 Türkiye Ligi şampiyonluğu yaşayan, Avrupa'ya adını ise Fenerbahçe-Manchester UTD Şampiyonlar Ligi maçında hat-trick yaparak duyuran Tuncay Şanlı; 2007 yılında Middlesbrough'a transfer oldu.

Premier Lig'de Midlesbrough forması ile çıktığı 70 maçta 17 gol atan Tuncay; 2009 yılında Yılın Oyuncusu ödülünü, 2007 ve 2009 yıllarında iki kere Ayın Golü ödülünü kazandı. 2009 yılında Terrace Legends Ödülü'ne layık görülen Tuncay Şanlı, Middlesbrough'un ardından Stoke City, Wolfsburg ve Bolton Wanderers'ta top koşturdu. 4. Tugay Kerimoğlu

Avrupa'da kaptanlık seviyesine yükselmiş ilk Türk futbolcu Tugay Kerimoğlu da bir dönem bizi gururlandıranlardan...

Tugay Kerimoğlu altyapısından yetiştiği Galatasaray'da tam 12 yıl oynadı, 6 lig şampiyonluğu yaşadı. 1999-2000 sezonunun ortasında, -yani UEFA Şampiyonluğu'nu göremeden, İskoç devi Glasgow Rangers'a transfer oldu.

Reklam
Reklam

UEFA Kupası'nı kaldıramaması üzüntü verici tabii, ama Tugay Kerimoğlu için bambaşka bir dönemin başlangıcı oldu bu transfer. Glasgow Rangers'a transfer olduğu yıl, İskoçya Ligi ve İskoçya Kupası şampiyonlukları yaşayan Tugay; 2001 yılında İngiliz ekibi Blackburn Rovers'a transfer oldu.

Blackburn Rovers'ta kaptanlığa kadar yükselen Tugay Kerimoğlu, futbolu 8 yıl top koşturduğu bu ekipte bıraktı. Premier Lig kariyerinde bir İngiltere Kupası, bir de 'Yılın En İyi Yabancı Oyuncusu' ödülü mevcut. 3. Fatih Tekke

Avrupa'da UEFA Kupası'nı kaldırmış ender Türk isimlerden biri de, Fatih Tekke.

Futbola altyapısında başladığı Trabzonspor'a 2002 yılında geri dönen Fatih Tekke, Trabzonspor forması altında çıktığı 4 sezonda 114 maçta 77 gol atarak kırılması güç bir başarıya imza attı.

2006 yılında transfer olduğu Rus ekibi Zenit'te de oldukça başarılı 4 sezon geçiren Fatih Tekke, bir Rusya Ligi Şampiyonluğu, bir Rusya Süper Kupa Şampiyonluğu, bir UEFA Kupası şampiyonluğu, bir de UEFA Süper Kupa şampiyonluğu yaşayarak harika bir kariyer elde etti. Zenit forması ile çıktığı 77 maçta da ağlara 24 gol gönderdi. 2. Nihat Kahveci

Nihat Kahveci, Avrupa'daki en büyük gururlarımızdan...

Reklam
Reklam

Henüz 17 yaşındayken Beşiktaş A Takımına yükselen, 22 yaşına kadar Beşiktaş'ın anahtar isimlerinden biri olan Nihat Kahveci, 2002 yılında 5.000.000 Euro karşılığında İspanyol ekibi Real Sociedad'a transfer oldu.

Real Sociedad'da oldukça başarılı 4 sezon geçiren Nihat, çıktığı 133 maçta tam 58 gol atarak, maç başına 0.44'lük bir ortalama yakaladı. Real Sociedad ile ikinci sezonunda lig ikinciliğini elde etti, aynı yıl İspanya Ligi gol kralı oldu.

Real Sociedad'dan ayrıldıktan sonra gittiği Villareal ile de La Liga ikinciliği başarısını tekrarladı. 1. Arda Turan

Listemizin ilk sırasında ise elbette Arda Turan yer alıyor...

2000 yılında Galatasaray'ın altyapısına transfer olan, 2004 yılında ilk kez A takımı formasını bir başka Galatasaray efsanesi Gheorghe Hagi'nin elinden alan Arda Turan, 2006 yılından itibaren Galatasaray'ın değişilmez oyuncusu haline geldi. 2009 yılında 10 numaralı formayı sırtına alan Arda, henüz 22 yaşındayken Galatasaray'ın kaptanı olma gururunu yaşadı.

Reklam
Reklam

Galatasaray ile bir Türkiye Ligi şampiyonluğu, bir Türkiye Kupası şampiyonluğu, bir de Türkiye Süper Kupası şampiyonluğu yaşayan, oynadığı 130 maçta 29 defa ağları havalandıran Arda Turan için aslında herşey yeni başlıyordu.

2011 yılında henüz 24 yaşındayken İspanyol Devi Atletico Madrid'e 12.500.000 Euro'ya transfer oldu. Bu transfer ücreti ile hala en pahalı Türk futbolcusu ünvanını da elinde tutmakta. 2011 yılından beri top koşturduğu Atletico Madrid'de de 10 numaralı formayı kapan Arda Turan, 127 maçta 13 gol attı; kariyerine birçok kupayı yazdırdı.

O kupalar neler mi?

La Liga şampiyonluğu, Copa del Rey şampiyonluğu, İspanya Süper Kupası, UEFA Kupası, UEFA Süper Kupası, ve bir de Şampiyonlar Ligi ikinciliği... Başarılar Enes Ünal!

1997 doğumlu Enes Ünal, forvet bölgesinde görev yapıyor, ve bugün itibariyle dünyanın en büyük kulüplerinden biri olan İngiliz Devi Manchester City'nin oyuncusu :)

Reklam
Reklam

Türkiye Genç Milli Takımlarında çıktığı 52 maçta 42 gol atarak tüm Avrupa'nın dikkatini çeken ve Bursaspor'dan Manchester City'ye transfer olan Enes Ünal'a başarılar diliyoruz!