Trenlere yönelik saldırılara karşı sistem

TCDD Genel Müdürlüğü, trenlere yönelik bombalı saldırıların ardından, raylara döşenen bombaların önceden saptanması ve imhası için lokomotiflere sistem kurma kararı aldı.

TCDD Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, özellikle son dönemde Elazığ merkezli seferler sırasında trenlere düzenlenen bombalı saldırıların ardından TCDD Genel Müdürlüğü, güvenlik tedbirlerini yeniden masaya yatırdı.

Genel Müdürlük, öncelikle bir genel müdür yardımcısının başkanlığında ekip oluşturarak, doğu hattının geçtiği illere araştırma yapmak üzere gönderdi. Bir haftadır bölgedeki hatta inceleme yapan ekip, güvenlik yetkilileriyle de toplantılar düzenleyerek, alınabilecek önlemleri görüşüyor.

Reklam
Reklam

TCDD yönetimi diğer yandan bombalı saldırılarda, uzaktan kumandayla patlatma yönteminin kullanılması nedeniyle raylara döşenen bomba ve patlayıcı maddeleri önceden saptayabilecek bir sistem kurmak üzere harekete geçti. Lokomotiflere monte edilmesi öngörülen bu sistem, raylara döşenen patlayıcıları önceden belirleyerek makinisti sesli ve ışıkla uyarabilecek. Bu sayede, trenin patlama gerçekleşmeden durdurularak can kaybı ve maddi zararın önlenmesi hedefleniyor.

TCDD Genel Müdürlüğü'nün, sistemin nasıl çalışacağı konusunda önümüzdeki günlerde bölgeden dönecek ekibin elde ettiği sonuçları da dikkate alarak karar vermesi ve ardından da buna göre sistemi kurması bekleniyor.