HALİL İBRAHİM AVŞAR - Türkiye Triatlon Federasyonu Başkanı Bayram Yalçınkaya, 2019'da önemli projeleri hayata geçirdiklerin söyledi.
Yalçınkaya, AA muhabirine yaptığı 2019 yılı değerlendirmesinde, Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM) Projesi'ni çok önemsediklerini vurguladı.
Söz konusu proje sayesinde sporcuların eğitimlerini de sürdürdüğüne işaret eden Yalçınkaya, "Üniversite çağında çocukları kaybediyoruz. Üniversite çağına gelmiş bir çocuğumuz, TOHM illerinde okuyup, kazandığı üniversitenin diplomasını alabiliyor. Bu çok büyük bir avantaj. Çok önemsediğimiz TOHM Projesi'ni hayata geçirdik. Orayı belli bir sporcu kapasitesine ulaştırdık." ifadelerini kullandı.
Yalçınkaya, "Triatlon branşı, okul sporları faaliyeti içerisine girdi. Ayrıca çip sistemini ilk kez federasyon bünyesinde faaliyete geçirdik." diye konuştu.
Avlu Balıkesir Triatlonu'nu düzenlendiklerini hatırlatan Yalçınkaya, şöyle devam etti:
"İlk kez bir kanalda, olmaz denen bir yerde triatlon yarışı yaptık. Avlu Balıkesir Triatlonu öncesi 'Deniz olan yerde neden kanalda yarış yapıyoruz?' diye tepkiler oldu. Fakat Avrupa'da çoğu yerde yarışlar kanalda yapılıyor. Bizim sularımızdan çok çok kötü sularda yarışlar yapılıyor. Triatlonu kıyı branşı olmasından ziyade Anadolu'da göllerde, kanallarda yaparak daha fazla yayılmasını istiyoruz. 2020'de aynı yerde Avrupa Kupası'nı aldık, uluslararası yarış yapacağız. Camiamıza yeni bir yarışma yeri kazandırdığımızı düşünüyoruz."
Yalçınkaya, kurumsallaşma adına da önemli işler yaptıklarını dile getirerek, "Geçen sene ana statümüzü onaylattık. Talimatlarımızın çoğu 2007'den kalmaydı. Dünya federasyonunun talimatları değişmiş, biz o değişime ayak uyduramamışız. Biz onların hepsini yeniliyoruz, güncelliyoruz." dedi.
Balkan Şampiyonası'nı gerçekleştirdiklerini anlatan Yalçınkaya, ilk kez Para Triatlon Dünya Kupası'nın da Türkiye'de düzenlendiğine dikkati çekti.
2020'de uluslararası yarışların sayısını artırmayı amaçladıklarını söyleyen Yalçınkaya, "Gelibolu Triatlonu bizim için çok önemli. Orada savaşan ülkeleri gelecek yıl mayıs sonunda yapacağımız yarışa davet ettik. Orayı biraz daha parlatıp uluslararası alanda bir marka değeri yaratmaya çalışıyoruz. Gelibolu inanılmaz güzel bir yer, hem de tarihi bir alan. Gelibolu bizim vizyon yarışımız." şeklinde konuştu.
- "Olmazsa olmazımız eğitim sistemi"
Bayram Yalçınkaya, 2020'de hayata geçirmeye planladıkları projelere ilişkin ise şunları kaydetti:
"6-13 yaş arası triatlon okulları projemiz var. Bu çok güzel bir eğitim sistemi. Bununla beraber halk eğitimde eğitim modülleri oluşturmaya çalışıyoruz. İkisi birbiriyle bağlantılı. Türkiye'de ilk kez bu sene performans testlerini yaptık. Bu performans testleri Fransa, Ukrayna gibi triatlonda çok güçlü ülkelerin kullandığı testler. Çocukların yüzme ve koşu yeteneklerine bakılıyor. Buradan 2022 Gençlik Oyunları Projesi'ne yaklaşık 58 sporcu belirledik."
"2020'de olmazsa olmazımız eğitim sistemi." diyen Yalçınkaya, "Çocuklarımızı emanet ettiğimizin antrenörlerimizin niteliği, bilgisi çok önemli. Onların bilgisi ve sayısı artmadıkça nitelikli sporcuya ulaşmamız mümkün değil. Antrenör sayımızı artırmamız ve mevcut antrenörlerimizin niteliklerini yükseltmemiz lazım. Bununla ilgili zaten dünya federasyonunun antrenörlük akreditasyon sistemine başvurmuştuk. 6 ay içinde biteceğini düşünüyoruz. Uzaktan eğitim sistemini de düşünüyoruz ama 2020'de bunu yetiştirebilir miyiz, tam emin değiliz. Eski triatlet arkadaşımız Utku Eryaşar'ın yazmış olduğu bir kitap var. Yayın sayısını artırarak ileride üniversitelerde spor bilimlerinde triatlonun da ders olabilmesini sağlamak istiyoruz." değerlendirmesini yaptı.