Trikoculara "teknolojinizi yenileyin" çağrısı

İSTANBUL (İHA) - Türkiye Triko Sanayicileri Derneği (TRİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Reha Erekli, düz örme sektörünün üretimde dünya 3.'sü olmasına ve son 20 yılda 15 milyar dolarlık bir kapasite yatırımına rağmen artık kendini besleyemez durumda söyledi. Erekli, sektörün geleneksel üretim ve pazarlama anlayışı yerine farklı alanları ve yeni yöntemleri uygulaması gerektiğini belirtti.

TRİSAD tarafından düzenlenen "Ülkemizde Düz Örgünün Tanımlanması ve Yol Haritası" başlıklı panel dün TRİSAD Merkez binasında gerçekleştirildi. Panelde, Marmara Üniversitesi Örme Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Erkan İşgören, TEB Ticari Bankacılık Satış Yöneticisi Simla Ünal, Mustafa Balkuv (Balkuv Triko) ve Nesim Bensusan (Bensu Triko), katılımcılara sektörün bugünkü durumu, gereksinim ve beklentileri, iç ve dış pazarlarda tanıtım ve satış stratejileri konularında bilgi aktardı.
TRİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Reha Erekli, açılış konuşmasında, düz örgü sektörünün geleneksel üretim ve pazarlama anlayışı yerine farklı alanları ve yeni yöntemleri uygulamaları gerektiğini, bu amaçla KOSGEB, TÜBİTAK ve İTÜ ile çok önemli projeler başlattıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Düz örme sektörünün üretimde dünya 3.'sü olmasına ve son 20 yılda 15 milyar dolarlık bir kapasite yatırımına rağmen artık kendini besleyemez durumda olduğunu kaydeden Reha Erekli, "Her konuda olduğu gibi hızla değişen teknolojiyi izlemekten uzak. 1.5 milyon kişiyi istihdam eden sektörümüzün, geleneksel üretime devam ederek, uluslararası rekabet potasında (Çin usulü) erimesini izleyerek zaman harcayamazdık. Farklı bir kulvara geçmemiz gerekiyordu. Yönetim Kurulu olarak, göreve geldiğimizden itibaren gerçekçi bir durum tesbiti yapmak ve önümüzdeki seçenekleri net olarak ortaya koyan bir yol haritası ile mevcut dinamikleri harekete geçirmek amacında olduk. Bu toplantı; önümüze bir yol haritası taslağı serecek olması nedeniyle çok önemli. Kulvar değiştirmek için fazla zamanımız olmadığından; bu arada bazı projelere de başladık" dedi.

Bunlardan birinin, KOSGEB'le ortak yürütülen; "Triko İşletmelerinin Çin Karşısındaki Rekabet Gücünün Ölçülmesi ve İyileştirilmesi Alan Çalışması" projesi olduğunu kaydeden Reha Erekli, şunları kaydetti:
"Proje; İstanbul, İzmir, Gaziantep, Ankara ve Konya illerinde yüzyüze anketlerle, bir tür işletme bazında SWOT analizi gerçekleştirme amacı taşıyor. Firmaların zayıf ve güçlü yanlarının ortaya konması, tehdit karşısında zayıf yönlerinin güçlendirilmesi için; bugün sektörel anlamda ortaya konacak olan durum tesbitini firma bazında da gerçekleştirmiş olacağız. Bir başka projemiz; TÜBİTAK Tekstil Araştırma Merkezi ile ortak yürütülecek olan 'Triko Makinelerinde Farklı Ürün ve Tasarım Arayışları' başlıklı proje. Burada amacımız, ciddi bir yatırım kapasitesini, sektörün geçmesi gereken farklı kulvarda kullanabilmek için alternatif ürün ve tasarım yaratılmasına ilişkin Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları gerçekleştirmek. İstanbul Teknik Ünversitesi ile ortak gerçekleştirilecek bir önemli projemiz de; 'Triko Sektöründe Müşteri Odaklı Pazarlama İşlevi' adını taşıyor. Proje, işletmelerdeki mevcut pazarlama durum tesbitinin yapılması, Pazar ve pazarlama organizasyonunun tesbiti, ürün çeşitliliği ve dağıtım yapısı bileşenlerinden oluşan bir pazarlama teknikleri ve organizasyon çalışmasını içeriyor."

Reklam
Reklam

Sektörün önemli pazarlama unsurlarından olan fuarlar konusuna da değinen Reha Erekli, "Başarılı bir Moskova fuarından sonra, yurt içinde de Türk hazır giyim sektörünün tüm dinamiklerini bir araya getirmeyi başardık ve şubat ayında şimdiye kadar olmadık düzeyde bir hazır giyim ve moda fuarı gerçekleştirilmesi için üzerimize düşen çalışmaları yürütmekteyiz. Son olarak; bir sonraki toplantımızla ilgili de kısa bir bilgi paylaşmak istiyorum. Uludağ Üniversitesi ile teknik tekstiller alanında halen kullanılan kolaylıkların sektöre yaygınlaştırılması amaçlı bir seminer çalışması ile Alman Stoll firmasının Teknik Tekstiller Bölüm Başkanı Martin Legner'in aynı konuda vereceği bir seminer çalışmasının tarihi 23 Kasım olarak belirlendi" dedi.

TRİSAD Yönetim Kurulu üyesi ve panelistlerden Nesim Bensusan ise, global alanda üretimde çok fazla rakip ülke olduğunu ve herbirinin kendi güçlü yanlarını avantaja çevirmek üzere harekete geçtiğini belirttiği konuşmasında, Hindistan'ın da Çin kadar, hatta yakın gelecekte daha önemli bir rakip olacağını söyledi. Tekstil sektöründe aktörlerin değiştiğini belirten Bensusan, yaklaşık 4 yıl sonra eskiyecek olan makina teknolojisinin yenilenmesinin önemli olduğunu, rakiplerin sürekli yeni teknolojilere yatırım yapmalarına karşın Türkiye'de son 2 yılda bu sektörde teknoloji yatırımlarının neredeyse durduğunu söyledi. Bensusan, firmalara bir çağrı yaparak; "Çözüm kesinlikle farklılaşmadır. İplikten koleksiyona, pazarlamadan teknolojiye, organik tekstillerden teknik ve akıllı tekstillere önümüzde fark yaratacak çok alan var. Otomobilinizi yenileyeceğinize makinalarınızı yenileyin. Sütten, soyadan iplik üretiliyor. Ar-Ge ve Ür-Ge farklılığınızı ortaya koyacak niş alan konusunda pek çok seçenek sunuyor" dedi.

Reklam
Reklam