Troia antik kentinde müze sıkıntısı

ÇANAKKALE (İHA) - Troy" filmiyle bütün dünyanın tanıdığı Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içerisindeki Troia antik kentine müze kurulması isteniyor.

Troia antik kentinin kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann, "Dünya kültür mirası içinde yer alan Troia antik kentinde bir müzenin bulunmaması büyük eksiklik. Bizler buraya bir müze kurulması için yıllardır mücadele veriyoruz. Müze konusunda devamlı söz alıyoruz. Ancak 1997 yılından bu yana antik kente müze kurulması ile ilgili verilen vaatlerden bir sonuç çıkmadı. Her yıl Türkiye'ye gelen yerli ve yabancı turistlerin önemli kısmı Troia antik kentini geziyor. Hükümet yetkilileri ile son yaptığımız görüşmede, buraya müze yapılması konusunda kesin söz aldık. Sabırlı olmak lazım. Bu müze mutlaka kurulacak" dedi.

Reklam
Reklam

Yurtdışına kaçırılan Troia hazinelerin iade edilmesi ile ilgili soruları da cevaplandıran Korfmann, "Tabii ki tarihi eserlerin bulundukları yerde sergilenmesinden yanayım. Ancak yıllar önce yurtdışına kaçırılarak şu an 9 ayrı yerde sergilenen ve oraların demir başı haline gelen eserlerin iadesi biraz zor gibi görünüyor. Eserlerin belli bir süre sergilenmek için buraya getirilmesi söz konusu olabilir. Ancak bunun için burada bir müzenin olması lazım. Müzenin kurulmasının ardından ancak böyle bir girişim yapılabilir. Şu an böyle bir girişimde bulunmak yanlış olur" diye konuştu.