‘troya Hazinesi’ Görücüye Çıktı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1966 yılında ABD Penn Müzesi’nin satın aldığı ve 4 bin...

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1966 yılında ABD Penn Müzesi’nin satın aldığı ve 4 bin 500 yıllık tarihe sahip olan ‘Troya Hazinesi’ tarihi eserleri tanıtıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Şubesi tarafından yapılan çalışmalar ile Pensilvanya Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi ile işbirliği sonucunda ‘Troya Hazinesi’ tarihi eserleri 1 Eylül 2012 tarihinde ABD’den Türkiye’ye getirildi. Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde sergilenen eserler müzede basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.

Reklam
Reklam

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, getirilen eserlerin Troya kökenli olduğunu söyleyerek, 9 kez yıkılıp tekrar yapılan Troya’nın ikinci dönemine ait eserler olduğunu dile getirdi. Hafir adı verilen Alman arkeologlar tarafından buradan pek çok eserin yurtdışına kaçırıldığını belirten Günay, “Bu eserler pek çok ülkeye dağılmış. Biz bunları geri almak için yoğun çaba gösteriyoruz. 2009 yılında yapılan çalışmalarda görevli arkadaşlar Penn Müzesi’nin yayınlarında Troya kökenli olması ihtimali olan eserlerle karşılaştılar ve bunun üzerine çalışmalarımız sürdü. Penn Müzesi bu eserleri 1966 yılında yasal yollarla almış. Bizde 2009 yılından beri izini sürüyoruz ve 1 Eylül 2012 tarihinde de ülkemize getirdik” dedi. Bu eserlerin 1874 yılında Osmanlı Devleti’nin iadesi için ilk yargı konusu yaptığı eserler olduğunu ifade eden Günay, “Bunlar yaklaşık 4 bin 500 yıllık eserlerdir. Altın- elektrum denilen, içerisinde altın, kurşun, bakır ve benzeri alaşımlar bulunan eserlerdir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye’den yasadışı yollarla çıkarılan ve iadesi alınan eserlerden 2007 Eylül tarihinden bu yana Türkiye’ye 3 bin 336 parça eser getirildiğini belirten Günay, “Bunları 8 ülkeden getirdik. Bunlar ABD, İngiltere, Almanya, Avusturya, Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre, Hırvatistan ve Sırbistan’dır. Yakında Bulgaristan’dan da çok sayıda eser getireceğiz” ifadesini kullandı.

19 müzenin yenileşmesini sağladıklarını ve 29 kadar müze projesi üzerinde çalıştıklarını kaydeden Günay, “Müzelerden 12 tanesi uygulamada 17 tane yeni müze projesi elimizde. Ankara’ya ise büyük bir müze yapma hayalimiz var. Ankara merkezli Türkiye Uygarlıklar Müzesi biraz yavaş gelişti. Hipodrom alanında tarihi tören alanına dokunmamak kaydıyla ‘Türkiye Uygarlıklar Müzesi’ni kurma projemiz var” dedi.

Çanakkale Troya Müzesi’nin projelerinin bittiği haberini de veren Bakan Günay, “Uygulama projelerini yapıyoruz şuan da. Sanıyorum ki o projeler de Eylül sonu itibariyle bitmiş olacak. Bu yıl dolmadan Troya Müzesi’nin uygulama ihalesini yapacağız. Müze tamamlandıktan sonra bu eserler de orada sergilenecek” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: