TRT Dış Yayınlar Daire Başkanı: Birçok ülkenin vatandaşı Türkçe öğrenmek istiyor

TRT Dış Yayınlar Dairesi Başkanı Süleyman Köksoy, son yıllarda birçok ülkeden insanın Türkçe öğrenmek için...

TRT Dış Yayınlar Dairesi Başkanı Süleyman Köksoy, son yıllarda birçok ülkeden insanın Türkçe öğrenmek için talepte bulunduğunu ifade ederek, Türkçe öğrenim setleri geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Denizli Valiliği, Belediyesi ve TRT işbirliğinde düzenlenen 3. Uluslararası Türkçe Sözlü Müzik Festivali (Türkçevizyon), 14 Haziran 2011 tarihinde başlayacak. Festival programı hakkında Vali Yavuz Erkmen, Belediye Başkanı Osman Zolan ile TRT Dış Yayınlar Dairesi ve Festival Başkanı Süleyman Köksoy, Çamlık Mesireliği'nde bir basın toplantısı düzenledi.
Köksoy, müziğin evrensel bir dil olduğunu belirterek, festival için birçok ülkeden istekler geldiğini, ilerleyen yıllarda Eurovizyon gibi bir yarışma olabileceğini söyledi. Köksoy, “TRT, 13 televizyon ve 15 radyo kanalıyla dünyaya yayın yapan bir kuruluş haline geldi. 32 dilde hem internet hem de radyo yayınımız var. İleride İngilizce kanalımız da devreye girecek. Mevlana’nın pergel metaforu olduğu gibi pergelin bir ayağını Türkiye’ye sabitlemiş, diğer ayağıyla dünyayı dolaşan bir kuruluş durumundayız. 600 yıllık bir medeniyetin çocukları olarak daha da ileri gitmek durumundayız. Bu tür faaliyetlerin giderek çoğalması gerekiyor, çünkü hinterlandımızdaki ülkeler, topluluklar, soydaşlarımız bekliyor.” dedi. TRT’nin 32 dilde yayın yaptığını kaydeden Süleyman Köksoy, “Türkçe öğrenmek için çok istek geliyor. Türkçe öğrenim setimiz henüz yeni. İngilizce için yüzlerce sistem geliştirmişler, biz Türkçe için henüz bir birkaç tane bile yapamadık.” şeklinde konuştu.
Başkan Zolan ise Denizli’de birçok festival düzenlendiğini, en önemlilerinden birinin Türkçevizyon olduğunu söyledi. Vali Erkmen de Türkçevizyon’un gelenek hale geldiğini belirterek, “Bir olayı başlatmak kadar, sürdürmek de önemlidir. Denizli, bunu başarmış durumdadır. Belediye, bu konuda yoğun gayret gösteriyor. Önemli olan, Türkçemiz'i öne çıkarmak, unutulmamasını sağlamak. Değişik ülkelerden gelen topluluklarla barış ve sevgi köprüleri kurulması.” ifadelerini kullandı.
17 Haziran’a kadar devam edecek festivale, 20 ülkeden 100’e yakın sanatçı katılacak. TRT ekranlarından naklen yayınlanacak olan festival, 14 Haziran 2011 günü kortej yürüyüşüyle başlayacak.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz