Trump'ın Chicago'daki mitinginde olaylar çıktı

ABD'de Cumhuriyetçi Başkan aday adayı Trump, Chicago'daki mitingini, kendisini protesto eden gruplar ile taraftarları arasında arbede çıkması üzerine iptal etti.

Yüzlerce protestocu, Trump'ın Chicago'daki Illinois Üniversitesi'nde düzenlenecek miting öncesi üniversitede bir araya geldi. Mitingin düzenleneceği salonda göstericiler ve Trump taraftarları arasında yoğun arbede yaşandı. Gergin ortamda bazı kişilerin yumruklaştığı görüldü.

Olaylar mitingin planlanan başlangıcından yaklaşık bir saat önce başladı ve ertelendiğine dair duyuruya kadar da sürdü. Trump'ın kampanya ofisinden yapılan açıklamada, mitingin ertelenmesine karar verildiği belirtildi.

Trump'ın kampanya ofisi, kararın emniyet yetkilileriyle toplantı ardından alındığını söylerken Chicago Emniyet'inden bir sözcü ise bunu kendilerinin önermediklerini, iptal kararının kampanya yetkilileri tarafından alındığını belirtti.

Reklam
Reklam

OLAYLAR SALONUN DIŞINA DA TAŞTI

Gerginlik sırasında Trump destekçileri, adayları lehinde slogan atarken bazı göstericilerse Demokrat Parti'nin aday adayı Bernie Sanders lehinde slogan attı. Protestocular ırkçılık karşıtı ve göçmenlerin haklarını savunan dövizler taşıdı. Bazı Trump taraftarları göstericilerin elindeki bayrak ve dövizleri zorla almaya çalıştı.

Karşılıklı sloganların atıldığı salonda bazı protestocular Demokrat Parti’nin adayı olmak için seçim çalışmaları yürüten Bernie Sanders lehine sloganlar attı ve pankartlar açtı.

Polis, salon içinde iki grubu birbirinden uzaklaştırmakta zorlandı. Olaylar salon dışında da sürdü. Polisle salon dışında toplanan binlerce gösterici arasında gerilim yaşandı. Polis, bazı göstericileri gözaltına aldı.

Chicago Sun-Times gazetesine konuşan Ali Alhechimi adlı bir gösterici öğrenci şunları söyledi: "Bu bir zafer. Bu tam bir zafer. Çıkıp gelen herkese teşekkür ediyorum."

Olayın ardından Fox News'e konuşan Trump, nefret söyleminde bulunduğu suçlamalarını reddetti. Trump'ın rakipleri Marco Rubio ve Ted Cruz, olayı "üzücü" olarak niteledi.

Reklam
Reklam

ST. LOUIS'DE GÖZALTILAR

Donald Trump, Missouri eyaletinin St. Louis kentinde düzenlediği miting sırasında da protesto edildi. Protestolar nedeniyle Trump’ın taraftarlarına seslendiği etkinlik yaklaşık 10 dakika duraksadı. St. Louis’deki gösterilerde protestoculardan en az 10 kişinin gözaltına alındığı, bir kişinin ise yaralandığı açıklandı.

SEÇİM KAMPANYASI OLAYLI GEÇİYOR

Seçim kampanyasına başlamasından bu yana yabancılara, Müslümanlara ve göçmenlere karşı sözleriyle gündeme gelen Donald Trump’ın son günlerdeki mitinglerinde protestolar yaşanıyordu. Son olarak önceki gün Kuzey Carolina’daki mitingde siyahi bir protestocu, Trump taraftarı bir kişi tarafından yumruklanmıştı.

Trump, geçen ayki bir mitinginde de salonda kendisini protesto eden bir kişinin “suratını yumruklamak istediğini” söylemiş, bu sözleri nedeniyle tepti toplamıştı. Trump’ı protesto edenler çoğunlukla siyahiler ve Latin Amerika kökenli gençlerden oluşuyor.

Reklam
Reklam

Siyaset uzmanları Trump'ı gerginliği bilerek tırmandırdığı gerekçesiyle eleştiriyor. Trump, başkan olması durumunda Müslümanları ve Latinleri ülkeye almayacağını. Meksikalıları sınır dışı edeceğini ve ABD-Meksika sınırına duvar öreceğini vâdediyor.