ABD'de 19 Aralık'ta usulen yapılacak oylamada ülkenin yeni başkanını seçecek olan Seçiciler Kurulu'nun 38 delegesinden biri olan Christopher Suprun adlı Cumhuriyetçi delege, temsil ettiği eyalette Donald Trump kazanmasına rağmen, Cumhuriyetçi adaya oy vermeyeceğini açıklayarak ABD gündemini salladı.
En son 2004 yılında bir delegenin, eyaletindeki seçmene oy vermemesinin ardından açıklamasıyla dikkat çeken delege Suprun, ABD'de şok etkisi yaratan kararını, New York Times gazetesine yazdığı "Neden Donald Trump'a oy vermeyeceğim?" başlıklı makalede açıkladı.
İtfaiyecilik yapan ve ABD'deki 11 Eylül saldırılarının ardından Pentagon'a ilk müdahalede bulunanlardan olan Suprun, New York Times'a yazdığı makalede, daha önce Trump'ı desteklediğini belirten ancak 8 Kasım'daki başkanlık seçimlerinin ardından bu fikrinin değiştiğini ifade etti.
Trump, 8 Kasım'daki seçimlerde, 38 delegesi bulunan Teksas'ta Clinton'ı yüzde 52'ye yüzde 43 oy oranıyla geride bırakmıştı.
Suprun, 19 Aralık'ta Beyaz Saray için "daha uygun" olan bir Cumhuriyetçi adaya oy vereceğini duyurdu. Cumhuriyetçi Parti ön seçimlerinde yenilgiyi kabul ederek yarıştan çekilen Ohio Valisi John Kasich'e oy vermeyi düşündüğünü belirten Suprun, "Ben bir başkan seçmek için buradayım, kral değil" diye yazdı.
"VİCDANIM TRUMP'A KARŞI ÇIKIYOR"
Parti sadakatine değil, kendi vicdanına göre oy kullanmasının, anayasal bir görev olduğunu savunan ABD'li delege, "Tüm seçici kurul üyeleri, adayların ehil ve dış etkilerden bağımsız olup olmadığına ve demagoji yapıp yapmadığına karar vermeli... Sayın Trump seçim kampanyası sırasındaki mitinglerindeki protestoculara karşı şiddet kullanılmasını teşvik etti. Kendisini eleştirenlerden intikam almaktan bahsediyor" ifadesini kullandı.
Bir başka Teksaslı delege Art Sisneros ise geçen hafta yaptığı açıklamada, Trump'a oy vermektense görevinden ayrılmayı tercih ettiğini duyurmuştu. Seçiciler Kurulu üyeleri, Sisneros'un yerine yeni bir delege seçecek. Georgia eyaletinden Cumhuriyetçi delege Baoky Vu da Ağustos ayında Sisneros'unkine benzer bir gerekçeyle istifasını sunmuştu.
OYLAMA 19 ARALIK'TA
ABD'de dört yıl süreyle görev yapan başkan, aslında doğrudan halkın seçimiyle belirlenmiyor. Başkanı seçmenlerin oyu değil, Seçiciler Kurulu belirliyor. 538 delegeden oluşan ve tek görevi ABD başkanını seçmek olan bu kurul, aralık ayının ikinci çarşamba gününü izleyen ilk Pazartesi günü toplanarak oylama yapıyor. Bu yıl, söz konusu tarih 19 Aralık'a denk geliyor.
Seçiciler Kurulu'ndaki delegeler bu oylamada, temsil ettikleri eyaletleri hangi parti kazanmış ise o partinin adayına oy veriyor. Aksi yönde oy kullananlar ise "sadakatsiz delege" olarak adlandırılıyor. Seçiciler Kurulu'nda 270 ve üzerinde delegenin oyunu alan aday, ABD'nin yeni başkanı oluyor.
ABD'de seçici kurul sisteminin başladığı 1787'den bu yana sadece 157 kişi, temsil ettiği eyaletin iradesinin aksi yönde oy kullandı. Bunlardan 71'i; ilk kazanan aday, seçiciler kurulundaki oylamadan önce öldüğü için diğer adaya oy vermişti.[