Trump'tan vize sınırlaması için bir kararname daha

Beyaz Saray, ABD Başkanı Trump'ın, nüfusunun çoğunluğu Müslüman 6 ülke vatandaşlarına 3 ay yeni vize sınırlaması getiren düzenlemeyi imzaladığını açıkladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre ABD Başkanı Donald Trump, nüfusunun çoğunluğu Müslüman 6 ülke vatandaşlarına 3 ay yeni vize sınırlaması getiren düzenlemeyi imzaladı.

Beyaz Saray'ın yeni vize düzenlemesine ilişkin yazılı açıklamasında, vize sınırlaması getirilen ülkelerin İran, Suriye, Somali, Sudan, Yemen ve Libya olduğu belirtildi. Trump’ın daha önce imzaladığı kararname hemen yürürlüğe girmişken, yeni imzalanan kararnamenin 16 Mart’tan itibaren uygulanmaya başlanacağı ve böylece muhtemel karışıklıkların önüne geçileceği ifade edildi.

Reklam
Reklam

IRAK YENİ DÜZENLEMEDE MUAF TUTULDU

Daha önce imzalanan kararnamede yer alan Irak’ın yeni kararnameden çıkarılması dikkat çekti. Beyaz Saray’ın açıklamasında, Irak’ın ABD hükümetiyle işbirliği içerisinde olarak, vize başvurusunda bulunacak vatandaşlarını güvenlik sorgulamasına tâbi tutacağı vurgulandı. Ayrıca yeni düzenlemeden ABD'de yasal oturma hakkına sahip Yeşil Kartıların (Green Card) ve halihazırda geçerli bir Amerikan vizesi taşıyanların etkilenmeyeceği ifade edildi.

MÜLTECİ PROGRAMI 4 AY ASKIDA

Önceki düzenlemede "ikinci bir talimata kadar ABD'ye kabulleri durdurulan" Suriyeli mültecilerin yeni düzenlemede diğer mültecilerle aynı statüde ele alındıkları ve tüm mülteci programının 4 aylığına askıya alınacağı bilgisi de yer aldı.

Yeni kararnamede ABD'ye alınan mülteciler konusunda da yeni bir düzenlemenin getirilmesi dikkat çekti. Yeni kararnamenin uygulamaya geçmesiyle birlikte ABD, 120 günlüğüne hiçbir ülkeden mülteci kabul etmeyecek.

Reklam
Reklam

"ÜLKEMİZİ OLABİLECEK EN GÜVENLİ HÂLE GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Yeni vize düzenlemesiyle ilgili ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, İç Güvenlik Bakanı John Kelly ve Adalet Bakanı Jeff Sessions ortak bir basın açıklaması yaptı.

Bakan Tillerson, yeni kararnamenin ABD güvenliği adına önemli bir adım olduğunu belirterek, "Ülkemizi olabilecek en güvenli hâle getirmeye çalışıyoruz" değerlendirmesini yaptı. Tillerson, "Bu, ülkemize gelebilecek muhtemel tehlikeleri önlemek için atılmış bir adımdır" ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Sessions da, "Ülkemizde terör eylemlerinde bulunmak isteyen çok sayıda kişi bizim mülteci programlarımız üzerinden ülkeye giriş yapıyor" diye konuştu.

"ABD her ülke gibi kendi sınırlarına kimin gireceğine karar verme hakkına sahiptir" diyen Sessions, "Yasak getirilen ülkelerden üçü devlet destekli terörün var olduğu ülkeler. Diğer üç ülke ise teröre yuva olmuş ülkelerdir. Bu ülkelerden gelecek insanlar terörist ya da terörle ilişkiye girmiş insanlar olabilir" diye devam etti.

Reklam
Reklam

"DAHA SERT TEDBİRLER ALMALIYIZ"

İç Güvenlik Bakanı Kelly de basın toplantısında 11 Eylül terör saldırılarına atıf yaptı. 11 Eylül saldırısından sonra dünyanın "daha tehlikeli bir hâl aldığını" belirten Kelly, ABD’nin de bu tehlikeye karşı daha sert tedbirler alması gerektiğini söyledi.

ABD’nin farklı ülkelerden gelecek göçmenlere karşı daha dikkatli olması gerektiğini belirten Kelly, "Bütün vatandaşlarımızı muhtemel tehlikelere karşı koruma mecburiyetimiz var" dedi.

BEYAZ SARAY YAZILI AÇIKLAMA YAPTI

Daha önceki vize yasağı düzenlemesini Pentagon'da kamuoyu önünde imzalayan Trump, bu düzenleme için medya karşısına çıkmamayı tercih etti.

Basın toplantısının yapıldığı dakikalarda Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklama ile Trump’ın yeni vize düzenlemesine ilişkin detaylar kamuoyuyla paylaşıldı.

Trump’ın 27 Ocak’ta imzaladığı ilk kararnamede, doğrudan adları zikredilmese de nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Suriye, Irak, İran, Yemen, Libya, Sudan ve Somali vatandaşlarına 3 ay boyunca ABD’ye giriş yasağı getirilmişti. Aynı kararnameyle ABD’nin mülteci kabul programı 4 aylığına askıya alınmış, Suriyeli mültecilerin ise ikinci talimata kadar ülkeye kabulü tamamen durdurulmuştu.

Reklam
Reklam

Washington eyaleti federal yargıcı James Robart, 3 Şubat’ta Trump’ın vize yasağı kararının yürütmesini ülke genelinde durdurmuş, Adalet Bakanlığı'nın temyiz mahkemesine yaptığı başvuru da reddedilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 27 Ocak’taki kararnamenin ardından söz konusu ülke vatandaşlarına verilmiş 60 bin vizeyi iptal etmiş ancak mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının ardından vize iptali işlemlerini geri almıştı.

Ülke genelinde önemli protestolara konu olan Trump’ın ilk vize yasağının ardından, sınırları daraltılmış yeni düzenlemenin hukuki ve sosyal anlamda ne tür tepkilerle karşılaşacağı merak ediliyor.

Kaynak: AA, Reuters, Al Jazeera

Anahtar Kelimeler: