Tse Başkanı Hulusi Şentürk, Ttso’yu Ziyaret Etti

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, “TSE olarak iş dünyamızın ithalat ve ihracatta bizimle...

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, “TSE olarak iş dünyamızın ithalat ve ihracatta bizimle ilgili yaşadığı problemleri ortadan kaldırabilme çabası içerisindeyiz. Şuana kadar 26 tane yurt dışı ofisi açtık” dedi.

TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile TSE arasında imzalanacak işbirliği protokolü imza töreni öncesinde beraberindeki heyetle birlikte Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu’nu ziyaret etti. Ziyarette konuşan TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’un 1 milyarın üzerinde ihracatı olduğunu belirterek, Trabzon’un lojistik merkez konusunda Karadeniz havzasındaki yeri açısından en güvenilir ve en sağlam yer olduğunu söyledi. Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz Bölgesi olarak amaçlarının daha ileriye gitmek olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

“İş adamlarımızın dış bağının kuvvetli olması ihracatımızın da aktif olduğunu gösteriyor. Trabzon’un 1 milyar doların üzerinde ihracatı var. 14-15 sıralarında geziyor. Amacımız daha ileri gitmek. Çay ve fındık dışında makine ekipman olayı var. Oto parçası, özellikle kamyon parçası olarak büyük bir fabrikamız var. Çimento ve maden var. Çeşitlilik oldukça fazla. Sadece fındık üzerine odaklanmayalım. Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatının büyük bir parçası Trabzon’dur. Yeni ülkeler, yeni ihracat sitemize giriyor. Son zamanlarda Polonya devreye girdi. Zaman zaman değişikliler oluyor. Girişimcimizin hareketli olması, küçük bazla da olsa 100 ülkenin üzerine çıkması, daha fazla bir ihracatın olması gerekiyor. Bazı devlet destekleri vardı iş adamlarına dönük. En çok güvendiğimiz tarafta KOSGEB’di, KOSGEB maalesef durdu. KOSGEB durdu, kimse orayla ilgilenmiyor. İlgi de çekmemeye başladı. Son zamanlarında destekleri ödememeleri nedenleriyle onlar geri plana düştü. Bunların kolay olması gerekiyor. 2023 hedeflerini tutturacaksak devlet tarafından verilen desteklerin kolay olması gerekiyor. Yanlışların önüne geçmek için tedbirlerin alınması gerekir.”

Karadeniz Bölgesi’nin insanı çok hareketli olduğu için kriz yaşamadığını ifade eden Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bölgemize baktığımız zaman insanımız çok hareketli ki kriz yaşamıyoruz. Geçmişten beri bankacılık sisteminin sağlam zemine oturması krizi bize hafif atlattırdı. Eski sistem olsaydı bizde krizden etkilenirdik. Ülkemizde ekonomi hızlı büyüyor. Ülkemizin belli oranda büyümesi geleceğe dönük arabanın harekete hazır olduğunu gösteriyor. Şehrimizden baktığımız zaman ekonominin Türkiye ortalamasının üzerinde büyüdüğünü görüyoruz. Bizde her yıl yüzde 12-15 arasında büyüme gerçekleştiğini, son 3 yılda sürekli böyle bir büyüme var. 2012 yılında bir düşüş oldu. Trabzon’un büyümesi, ekonomik yönden bu da girişimcisinin aktif olması bölgenin jeopolitik konumu ile ilgili her an odak noktası olması. Özelikle uluslararası yapının bölgeyle ilgilendiğini gösteriyor. Ekonomi büyürken elbette belli yerlerde sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Esnaf ve küçük KOBİ’lerde görüyoruz. Bunların tedbirlerinin alınması gerekir. Bir değişim var. Buna ayak uydurmak gerekiyor. Ama bir anda değişim olmuyor. Bu geçiş döneminde devlet desteği bu durumlarda ortaya çıkıyor. Geçiş dönüşümünü iyi atlatmamız lazım. Trabzon’un tabi ekonomideki payı, Türk ekonomisindeki payı ön planda. Trabzon’da 5 katrilyon mevduat ve kredi kullanan insanımız var. Trabzon için çok önemli bir rakam bu. Bu bölgede para var, çalışmalar devam ediyor.”

Geçmişte Rusya Federasyonu ile ticaretin çok hızlı olduğuna dikkat çeken Hacısalihoğlu, şunları söyledi:

“Geçmişte Rusya Federasyonu ile ticaretimizin hızlı olduğunu biliyoruz. Siyasi yönden ilişkiler sıkı olsun ki, ekonomik yönden biz daha rahat olalım. Bu çok iyi bir pazar. Bu pazarın içerisinde olmak siyasetle olacak. Bu da hükümetimize düşüyor. Kafkaslar’da benzer şekilde istikrarın olması, Türkiye’nin ekonomik yönden ayakta kalması açısından çok çok önemlidir. Lojistik merkez konusu var. Trabzon, özellikle üzerinde durduğumuz Karadeniz havzasındaki lojistik merkez açısından en güvenilir ve en sağlam interlantı olan bir merkez. Bu çalışmalarımız bir tarafta Bakanlık mevziinde, bir tarafta uluslararası çalışmalarımız devam ediyor. Burası tarih boyunca hareket merkezi olmuş. Bugün bölgemiz önemini kaybetmedi. Bir lojistik merkez kuralım derken, bugün Afganistan’dan çekilen asker Trabzon üzerinden çekiliyor. Lojistik merkez açısından en iyi yer Trabzon. Alt yapı olarak desteklemek gerekiyor.”

“İRAN, TÜRK MOBİLYALARINI ÜLKEYE SOKMAMA AŞAMASINA GELMİŞTİ”

TSE Başkanı Hulusi Şentürk ise, Irak’ın Türk mobilyalarını ülkeye sokmama aşamasına geldiğini kaydederek, şöyle konuştu:

“Türkiye’deki 25-30 noktasında TSE güçlü bir yapı kurarak etrafındaki illerle beraber o hizmeti gerçekleştirmesi amaçlarımızdan bir tanesidir. TSE olarak iş dünyamızın ithalat ve ihracatta bizimle ilgili yaşadığı problemleri ortadan kaldırabilme çabası içerisindeyiz. Şuana kadar 26 tane yurt dışı ofisi açtık. Birçok hedefimiz var. Bir tanesi oradan buraya gelecek mallarda sizinle oralarda kontroller yapmak. İkincisi ise bu ülkelerle anlaşmalar yaparak siz o ülkeye mal satma durumunda olduğunuzda o ülkenin bir belge şartı varsa, o ülke ile anlaşıp o belgeyi o ülke adına burada biz verelim. Bununla ilgili birkaç ay içerisinde protokoller imzalanacak. Rusya ile görüşmelerimiz devam ediyor. Özbekistan’daki yapımızı güçlendirme çabası içerisindeyiz. Bir hedefimizde Gürcistan’a bir şube açabilmektir. Türkiye’de ihracatlarımız son yıllarda güzel bir çaba içerinde. Güçlü bir alt yapıya sahip olmasak bu dönemde artık çok zor. Kaliteli bir ürün üretip, en uygun zamanda bu malı teslim etmeniz gerekiyor. Bu teslimatı yaparken gümrükte en hızlı şekilde geçmeniz gerekiyor. Geçenlerde giden kötü mallardan dolayı İran resti çekti, Türk mobilyalarını İran’a sokmama noktasına getirdi. Ekonomi Bakanlığımız olaya iyi sahip çıktı.”

Ziyaretin ardından TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile TSE arasında imzalanacak işbirliği protokolü imza töreni için Rize’ye gitti.

</amp-ad>

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz