Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile Konya Sanayi Odası (KSO), Konya Ticaret Borsası (KTB) ve Konya Ticaret Odası (KTO) arasında “Kalibrasyon İşbirliği Protokolü” imzalandı.
TSE Başkanı Hulusi Şentürk, imza töreni öncesi “Küresel Ekonomik Sistemde Standardizasyon ve Belgelendirmenin Stratejik Önemi” konulu bir sunum yaptı. Bugün küresel ticaret ya da küresel ekonomi olarak tanımlanan ülkeler arasında dolaşan mal ve hizmetlerin en az yüzde 80’nin standardizasyon hizmetlerine tabii ürünler olduğunu dile getiren Şentürk, "Bugün gelişmiş ülkelerde standardizasyon ve uygunluk değerlendirme faaliyetleri en üst seviyede ciddi olarak devam etmektedir. Hatta Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa gibi ülkelerde aynı zamanda standardizasyon strateji belgeleri de ulusal olarak hazırlanmaktadır. Yani bu gelişmiş ülkeler, Türkiye’de son dönemlerde sıkça duyduğumuz Sanayi Strateji Belgesi, Bilişim Strateji Belgesi gibi belgelerin yanı sıra standardizasyon belgelerine de sahiptir. Bu standardizasyonun ekonomik hayatta ki stratejik öneminden kaynaklanmaktadır. Bu konuda elbette ders verecek değiliz. Ancak basit olarak kendimize bazı sorular sorduğumuzda standartlığın olmadığı bir dünyada rekabet edemeyeceğimizi anlayabiliriz” dedi.
"TÜRKİYE'DE STANDATLARI TSE YAZMAZ"
Türkiye'de standartları TSE'nin yazmadığına dikkat çeken Şentürk, "TSE standart yazmaz. Nasıl yazmaz diyeceksiniz. TSE hazırlanan standartları onaylayarak yürürlüğe sokar. Standartları siz hazırlarsınız. Kamu, kurum ve kuruluşlarından gelenler ve akademisyenler hazırlar. TSE bu işin sekretaryasını yapar. Komiteler kurulur, komitelerin haklarını biz öderiz. Salonlarını biz ayarlarız, yazışmalarını biz yaparız. Onlara raportörler veririz, raporlarını yazsınlar diye. Onlar standartları hazırlar yine onların katıldığı teknik kurulda oylamaya sunarız. Kabul edilirse standart haline gelir. Dolayısıyla hepimizi standart ihtiyacı hissediyoruz ama hepimiz birbirimizden bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
"KÜRESEL GÜÇ İÇİN KOMİTELERE KATILIM ŞART"
Türkiye'nin küresel bir güç olabilmesi için komitelere katılım göstermesi gerektiğini vurgulayan Şentürk, "Sanayici ve özellikle üniversitelerimiz tarafından komitelere katılımda zorluk çekiyoruz. Almanya’da komitelere katılım müthiş, yıllık 30-40 bin civarında uzman komitelerde görev yapıyor. Bu katılanların tek işi bu değil, adamlar kendi işlerini de yapıyorlar. Aynı zamanda bu komitelere görüş bildiriyorlar. Bu insanlar üste para almıyorlar, 750 Euro da aidat ödüyorlar komitelere katılabilmek için. Biz Türkiye’de tam tersi üstüne para veriyoruz. Avrupa bu konuda bizi şiddetle eleştiriyor, standartta gönüllülük esastır diye. Fakat Türkiye’nin şartları bu olunca biz de bu şekilde yapmak zorunda kalıyoruz” şeklinde konuştu.
Standartların ekonomik mücadelenin kurallarını belirlediğini de ifade eden Şentürk, “Şimdi rakibiniz bu kuralları belirliyorsa sizin bu mücadeleyi kazanma şansınız yok. Kuralı sizin belirlemeniz lazım. Siz belirleyemiyorsanız bile en azından size rağmen onların kural belirleyemeyecek hale gelmesi lazım. İttifak ile kural belirlenmesi lazım. Bunu öncelikle kendi içimizde standardizasyon çalışmalarını yoğunlaştıracağız. Uluslararası standart hazırlama kuruluşlarının komitelerine katılım sağlamak mecburiyetindeyiz” dedi.
“STANDARTLARI BELİRLEYEN OLMAK İSTİYORUZ”
KSO Başkanı Memiş Kütükçü ise, Türkiye’nin şartlarına daha uygun standartlar geliştirilmesi gerektiğini belirterek, “Bizler, bu ülkenin sanayicileri olarak artık standartlara uyan değil, standartları belirleyen olmak istiyoruz. Standartların farklı ülkelerden bire bir alınmasını değil, ülkemizin şartlarına daha uygun standartlar geliştirilmesini arzu ediyoruz. Bizim ürettiğimiz ürünlerin kalitesi, dünyada standart olarak kabul görsün istiyoruz. Çünkü küresel yarışta, en önemli enstrümanlardan birisinin o ülkenin standartları olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla, 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alma hedefi koyan Türkiye’nin, kendi standartlarını belirlemesi ve bu standartları da dünyaya ihraç eder hale gelmesi gerekmektedir. Bugün bunu başarabilecek bir irade, TSE gibi güçlü bir kurum ve küresel ekonomiye entegre olmuş güçlü bir Türk sanayisi var” diye konuştu.
Konuşmaların ardından TSE Başkanı Hulusi Şentürk, KSO Başkanı Memiş Kütükçü, KTO Başkan Yardımcısı Mustafa Büyükeğen ve KTB Yönetim Kurulu Üyesi Tunahan Aydın arasında TSE’nin deney ve kalibrasyon hizmetlerinden daha ucuz yararlanabilmelerini sağlayacak olan “Kalibrasyon İşbirliği Protokolü” imzalandı. İmzalanan protokolle birlikte, odaların TSE belgesi olan üyelerinin, kalibrasyon hizmetlerinden yüzde 40, kalibrasyon eğitim hizmetlerinden yüzde 30 oranında, odaların TSE belgesi olmayan üyelerinin ise, kalibrasyon hizmetlerinden yüzde 30, kalibrasyon eğitim hizmetlerinden yüzde 20 indirimle yararlanabileceği belirtildi. Öte yandan, TSE’de özel amaçlı muayene ve deney yaptıracak üyeler de bu hizmetten yüzde 25 indirimli yararlanabilecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz