İSTANBUL (İHA) – Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TSE’nin belge verdiği kurumları büyük bir titizlikle incelediğini belirterek, “TSE belgesi artık verilip, unutulan bir belge değildir. Arkası takip edilen bir belgedir” dedi.
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü’nde sektörün kaliteden ödün vermeyen firmalarını ödüllendirdi. Grand Cevahir Otel’de gerçekleştirilen TSE Kalite Ödülleri Töreni’ne Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, TSE Başkanı Hulusi Şentürk ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Bakan Ergün, törenin sektör temsilcilerini iyi işler yapmaları konusunda teşvik ettiklerini belirterek, “İyi işler yapana iyi işler yaptığından dolayı teşekkür etmek, onu ödüllendirmek ve herkese ülkede iyi işlerin yapıldığını göstermesini sağlamak kadar güzel bir şey yoktur. İnsan daha da iyi iş yapmak için heyecan duymaktadır. Daha coşkuyla işine sarılmaktadır” diye konuştu.
Tüketicilerin aldıkları malları güven içinde kullanmaları gerektiğinin altını çizen Bakan Ergün, “Tüketiciler bir malı veya hizmeti tüketirken böyle herkese ifade etmedikleri bir güven duygusu içindedirler. Öyle olmak isterler. Birine güvenirler. Çarşıdan bir malı aldıklarında ya da bir hizmeti satın aldıklarında o ürünün kalitesi, standardı hakkında o hizmetin verilirken kendisine layık bir hizmet olduğunu denetleyen bir kurumun var olduğunu düşünürler. Onun kim olduğunu bilmezler ama bir güven duygusu içlerinde vardır” şeklinde konuştu.
“TSE BELGESİ VERİLİP UNUTULAN BİR BELGE DEĞİLDİR”
“Eğer uygun kalite, uygun standart olmadığına dair herhangi bir kanaat olmadığı ortaya çıkarsa o zaman o ülkedeki insanların devlete olan güveni de zedelenecektir. Sanayiye olan güveni de zedeleyecektir” diyen Bakan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türk Standardları Enstitüsü’nün yıllardır bir güven kurumu olarak bilim sanayimize, ihracatımıza yapmış olduğu katkı, tüketici güvenine yapmış olduğu katkı son derece önemli. Ama bundan sonraki süreçte daha da önemli olacak. Bizim standardı, kaliteyi bundan sonra daha dikkatli bir şekilde ele almamız gerekecektir. Çünkü bizim rekabet gücümüz artık oralardadır. Katma değer dediğimiz şey, bunlardan birisi de kalite katmaktır. Standartları belirleyen ülkelerden biri olmaktır. İhraç ettiğimiz ürünlerde gittiği ülkelerde kalite ve standart şikayeti olduğunda bu Türkiye’de üretilen bütün ürünleri lekeleyen bir tablo ortaya çıkaracaktır. İşini iyi yapanlara da zarar veren bir tablo ortaya çıkaracaktır.”
Bakan Ergün, TSE’nin üretici firmaları büyük bir titizlikle denetlediklerini söyledi. Bakan Ergün, “Nasıl vaktiyle Sovyetler Birliği dağıldığında Rus pazarlarına defolu ürünleri gönderenler uzun yıllar pazarlarda bizim ürünlerimizin girmesine engel oldularsa, bugün yakın pazarlarda standart dışı ürünlerin gidebildiği pazarlarda bazı yöneticilerin buna dikkat etmediklerini ve ülkemizin geleceklerine zarar verdiklerini görüyoruz. Onun için denetim mekanizmaları önemlidir. TSE’nin uzun yıllar güvenilen bir belge olması için arkası takip edilmelidir. TSE belgesi artık verilip, unutulan bir belge değildir. Arkası takip edilen bir belgedir. Kimse denetimlerden de rahatsız olmamalı, aksine sevinmeli” dedi.
VALİ MUTLU’DAN TSE’YE ÖVGÜ
Vali Mutlu, yaptığı konuşmada Türkiye’de üretimin artık kalite standartları çerçevesinde yapıldığını söyledi. Vali Mutlu, “Ülkemiz Cumhuriyet’in kuruluşundan itibaren iyi bir üretim ülkesi olabilmenin çabası içerisinde oldu. Tarımla başlayan üretimimizi sanayiye taşırken üretelim nasıl üretirsek üretelim diye bir sanayi, bir üretim ülkesi olmaya gayret ettik. Bir üretim merkezi olmayı tercih ederken belki tüketiciyi geçmiş yıllarda çok da önemsemeyen, üretimi merkeze çeken bir yaklaşım içerisinde hareket ettik. Ama artık tüketicinin, tüketicinin haklarının her şeyin temelinde olduğunu ve asıl hedefin tüketiciyi memnun etmek olduğunu biliyoruz. Bu konuda da dünyayla yarışıyoruz” dedi.
TSE’nin çalışmalarını takdir ettiğini ifade eden Vali Mutlu, “Son zamanlarda TSE’nin ciddi çalışmalarla tüketiciye hizmet, dünyayla rekabet ve bütün sektörlerde kaliteyi en üst seviyeye çıkartabilme noktasında çabalarını takdirler görüyoruz” diye konuştu.
İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ’NE ÖDÜL
TSE Başkanı Hulusi Şentürk ise ödül töreninden önce yaptığı basın açıklamasında, “Eğer ülkeler standartlara hakim olamazlarsa, standartları belirleyemezlerse, standartlara uygun üretimi belgeleyemezlerse uluslar arası pazarlarda yer bulmakta büyük bir zorlukla karşı karşıya kalırlar” diye konuştu.
Şentürk, “Türk Standartları Enstitüsü bugün bin 700’ü kadrolu personeli, bin 700’e yakın da dış uzmanıyla beraber yaklaşık 3 bin 500 kişiyle bir yandan standartların belirlenmesi, bir yandan standartlara uygun üretimi test ederek belgelendirmesi için hizmet sunmaktadır” dedi.
Şentürk, Bursa’da başta Türkiye olmak üzere, Balkanlar, Kafkasya gibi birçok bölgeye hizmet verecek büyük bir test merkezinin de kurulacağını söyledi.
Gecede platin, altın ve gümüş olmak üzere 3 ayrı kategorilerde sektörlerinin kaliteden ödün vermeyen firmaları ödüllendirildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ise platin ödülüyle ödüle layık görüldü. Ödülü Bakan Ergün’ün elinden alan İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın TSE’ye teşekkür etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz