TSK: Harekatın büyük bölümü yurt içinde

Genelkurmay, 'PKK militanlarına karşı yürütülen harekatın ağırlığının yurt dışında değil, Çukurca civarında olduğunu' söylüyor.

Genelkurmay Başkanlığı, Çarşamba günkü PKK saldırıları ardından başlatılan operasyonların ağırlıklı olarak yurt içinde sürdürüldüğünü bildirdi.

Genelkurmay'ın açıklamasında kara ve hava operasyonlarının büyük bölümünün Çukurca bölgesinde yapıldığı, sınır ötesindeki Irak'ın kuzeyinde ise birkaç noktada kara ve hava harekatına devam edildiği bildirildi.

Ordu dün 22 taburla ve uçak desteğiyle operasyon başlatıldığını bildirmiş, bu da 10 bin kadar askerin Kuzey Irak'a geçtiği yorumlarına neden olmuştu.

Reklam
Reklam

Bugünkü açıklamada ise ''Medya organlarında bu açıklamamızın yanlış yorumlanarak, yapılan operasyonların tamamının yurt dışına yönelik olduğuna dair yazı ve yorumlara yer verildiği görülmüştür." denildi.

PKK'nın Çukurca ve çevresindeki hedeflere düzenlediği saldırıda 24 asker yaşamını yitirmiş, 18'i yaralanmıştı.

Barzani'den baş sağlığı

Saldırılar ardından dün Ankara'ya giden Kuzey Irak Kürt yönetiminin eski Başbakanı Neçirvan Barzani, Türk milletinin acılarını paylaştıklarını söylemiş ve baş sağlığı dilemişti.

Barzani, Dışişleri Bakanlığı'nda yaklaşık iki saat süren görüşmeler ardından Hakkari'deki saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirterek, Irak anayasasının, Irak topraklarının komşularına karşı kullanılmasına kesinlikle izin vermediğini kaydetmişti.

Irak Kürdistan Demokrat Partisi Genel Başkan Yardımcısı Barzani ''Kürdistan bölge halkı olarak Türk milletinin acılarını paylaşıyoruz'' dedikten sonra, demokratik açılıma da destek vererek şöyle konuşmuştu:

''Türkiye Başbakanı tarafından başlatılan demokratik açılımı takdir ediyor ve destekliyoruz. Bu adımlar cesur adımlardır ve Kürt halkının bu adımlardan cesurca yararlanacağına ve bu adımları değerlendireceğine inanıyoruz.''

Reklam
Reklam

Irak'taki merkezi hükümetin yayınladığı bildiride de saldırı şiddetle kınanmış, Irak anayasası gereği, Irak topraklarının komşularına karşı herhangi bir silahlı grup ya da terör örgütleri tarafından kullanılmasına hiçbir şekilde izin verilmeyeceği belirtildi.

Bildiride ''İyi komşuluk ilişkileri, uluslararası kanun çerçevesinde ulusal egemenliğe karşılıklı duyulan saygı temelinde Irak Merkezi Hükümeti ile Yerel Kürt Yönetimi, bu tür saldırıların tekrarlanmaması için Türk Hükümetiyle güvenlik işbirliği ve sınır güvenliğinin temini konusuna bağlıdır'' dendi.

ABD: Türkiye haklı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner da dünkü açıklamasında "Türkiye'nin kendisini savunma hakkını tamamen destekliyoruz" diye konuştu.

Toner ''Irak'ın komşularını Irak'ın egemenliğine saygı göstermeye ve sınır bölgesindeki terör örgütleriyle mücadelede Irak ile yakın işbirliği yapmaya çağırıyoruz, ancak müttefikimiz Türkiye'nin bu terör saldırılarına karşı kendini savunmak için harekete geçme hakkını tam biçimde tanıyoruz'' dedi.

Reklam
Reklam