TSK'da Mobbing Ve İntihar Vakaları konulu panelin sonuç bildirgesi açıklandı.Hemen her astsubayın meslek hayatının bir döneminde mobbinge maruz kaldığının ve bu durumun çok vahim olduğunun kaydedildiği bildirgede, TSK'daki intihar sayısına dikkat çekildi. İntihar sayısının şehit sayısını geçtiğinin ifade edildiği bildirgede, "Son 10 yılda teröre verilen şehit sayısı 818'dir. Rapor edilen bilgilere göre, aynı süre içerisinde kışlalarda 934 asker intihar etmiştir" denildi.
Türkiye Barolar Birliği ve Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) tarafından ortaklaşa düzenlenen TSK'da Mobbing Ve İntihar Vakaları konulu panelin sonuç bildirgesi açıklandı.TBB Başkan Yardımcısı Başar Yaltı ve TEMAD Genel Başkanı Ahmet Keser'in açılış konuşmalarını geçekleştirdikleri paneli, TEMAD Hukuk Komisyonu Başkanı Mehmet Erkan Akkuş yönetti. Panele, Mobbing Mücadele Derneği Genel Başkanı Hüseyin Gün, Klinik Psikolog Doç. Dr. Çiğdem Soykan, Asker Hakları İnisiyatifi'nden Kerem Çiftçioğlu konuşmacı olarak katıldı. 9 maddeden oluşan sonuç bildirgesinde mobbingin, herhangi bir işyerinde çalışanların sistematik olarak taciz edilmeleri, rahatsız edici psikolojik baskı, şiddet ve benzeri davranışlarla karşılaşmaları anlamına geldiği belirtildi.
TSK'da amire ve üste disiplini tesis etme adına verilen bir takım yasal yetkilerin, kişisel ihtiras, husumet ve benzeri nedenlerle mobbinge dönüşmesinin, ne yazık ki, oldukça sık karşılaşılan bir durum olduğunun ifade edildiği bildirgede, TSK'daki lider personelin büyük bir kısmının, meslek hayatının bir döneminde mobbinge maruz kaldığını beyan ettiği belirtildi. Hemen her astsubayın meslek hayatının bir döneminde mobbinge maruz kaldığının ve bu durumun çok vahim olduğunun kaydedildiği bildirgede, TSK'daki intihar sayısına dikkat çekildi.
-İNTİHAR SAYISI AÇIKLANMIYOR -
İntihar sayısının şehit sayısını geçtiğinin ifade edildiği bildirgede, "Son 10 yılda teröre verilen şehit sayısı 818'dir. Rapor edilen bilgilere göre, aynı süre içerisinde kışlalarda 934 asker intihar etmiştir. Yine son 2,5 yıl içerisinde 29 astsubay intihar etmiştir. Asker intiharları, 2012 rakamlarına göre sivillerden 2,5 kat fazladır. 2012 yılından beri resmi rakam açıklanmamaktadır" denildi. Mobing mağduru askerlerin yüzde 42'si hakaretten, yüzde 30'u dayaktan, yüzde 28'i orantısız cezalardan, yüzde 24'ü sağlık hizmeti alamamaktan, yüzde 14'ü aşırı fiziksel aktiviteye zorlanmaktan, yüzde 14'ü tehdit edilmekten, yüzde 7'si rütbeli personelin şahsi işlerine koşturulmaktan, yüzde 7'si uykusuz bırakılmaktan şikayetçi olduğunun belirtildiği bildirgede, askerin önce insan olduğu göz önünde bulundurularak mobbingin önlenmesi ve mobbingin neden olduğu intiharların tamamen ortadan kaldırılması için acilen alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:
-YASAL DÜZENLEME HAZIRLANMALI-
"Askeri okullarda mobbing konusunda duyarlılık ve farkındalık yaratmaya yönelik seminer, panel, konferans ve benzeri etkinlikler düzenlenmeli; ayrıca özellikle psikoloji ve insan hakları dersinin müfredata eklenmesi sağlanmalıdır. TSK'daki lider personelin tümüne mobbing konusunda duyarlılık ve farkındalık kazandırılması amacıyla meslek içi eğitim verilmelidir. Vatan savunmasında kaçınılmaz olan 'dayanışma ve omuz omuza mücadele' gereği TSK'de olmaması gereken ayrımcılık ve benzeri istenmeyen tutum ve davranışlar mutlaka önlenmelidir; özellikle asta karşı şiddetin önlenmesine yönelik uygulama esasları yeniden gözden geçirilerek yasal düzenlemeler hazırlanmalıdır. Askeri Ceza Kanunun 117. maddesine yer alan asta müessir fiil suçunun, 111. maddesinde yer alan hak edilmemiş ve müsaade olunmamış cezayı kasten vermek ve 110. maddesin yer alan madunun şikayetnamesini saklamak veya geri aldırmak suçlarında öngörülen cezalar arttırılmalıdır. Şikayet müessesesinin önünde mevcut yasal engeller kaldırılmalıdır. Bunun yanında askeri mahkemelerin acilen bağımsızlığa kavuşturulması gerekmektedir. Bu bağlamda askeri mahkemeler de kışla dışına çıkarılmalı; emir komuta sistemiyle organik bağına da son verilmelidir. 6413 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanununda yer alan bir yıl içerisinden 18 puan disiplin cezası verilenlerin TSK'dan ilişkisinin kesilmesi uygulamasına son verilmelidir. Uyarı, kınama ve benzeri disiplin suçlarına verilecek cezaların yargı denetimine açılması sağlanmalıdır. 6413 sayılı TSK' Disiplin Kanunda yer alan ve uygulamada mobbing aracı olarak kullanılabilen ve disiplinsizlik filleri olarak değerlendirilen soyut suç ithamları kanun metninden çıkarılmalıdır." (ANKA)
(YE/ÖZK)