Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları, gerçek savaş ortamına sahne olan Tuzgölü-09 Tatbikatı'nı katıldı.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin planlı tatbikatlarından olan Tuzgölü-09 Tatbikatı'nın seçkin gözlemci günü, Şereflikoçhisar'daki Kara Kuvvetleri Tatbikat Merkezi'nde başarıyla icra ediliyor. Tatbikatın seçkin gözlemci gününe, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı ile 25 ülkeden 27 askeri ataşe de katıldı.
Basına ilk defa açık olarak gerçekleştirilen tatbikata, Kara Kuvvetleri Komutanlığından, 66.Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığının çeşitli birlikleri, Hava Kuvvetleri Komutanlığından muhtelif çalkar ile Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı unsurları katıldı.
Tatbikatla; birliklerin müşterek harekat, harbe hazırlık ve muhabere yeteneklerini ortaya koymak, tugay seviyesindeki bir birliğin gerçeğe en yakın muhabere ortamında eğitim ve değerlendirmek, her seviyedeki birlik komutanının sevk ve idare bilgi ve yeteneklerini geliştirmek, komuta kontrol sistemlerini denemek ve Kara Kuvvetleri Tatbikat Merkezi'ni (KKTM) tanıtmayı amaçlandı.
KKTM'NİN ÖZELLİKLERİ
Anadolu Kartalı Tatbikatıyla koordineli icra edilen Tuzgölü-09 Tatbikatı'nın gerçekleştirildiği KKTM, bir tugayın işgal edebileceği genişlikte bir toplanma bölgesine, taarruz icra edebileceği genişlikte bir tatbikat arazisine sahip. KKTM, harbe hazırlık denetlenmesi ve tatbikatın yapılması maksadıyla bölgeye gelen birliklere her türlü silah, mühimmat, teçhizat ve malzeme KKTM Komutanlığınca sağlanıyor. Bugüne kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı birliklerince bölgede 19 tugay tarafından tatbikat icra edildi.
Kasım 2009 tarihinden itibaren Lazerli Çalışma Simülasyon Sistemi devreye girdiğinde, KKTM kuruluşundaki Tatbikat Kontrol ve Değerlendirme Merkezi, muhabere sahasında çatışmaya giren bütün silahların atış sonuçlarını, muhabere sahasında personel ve araçların yaptığı taktik manevralarını, telsiz çevrimlerini, muhabere sahası video görüntülerini, durum mevki bilgilerini, yakın hava desteğini, lojistik destek faaliyetlerini, birliklerini harbe hazırlık düzeylerini, değerlendirme ve analiz faaliyetlerini; izleme ve dinleme yeteneğine sahip olacak.
İHA