TSK'nın yeni kahramanları

Kahraman köpeklerin nefes kesen gösterisi

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türkiye'deki en büyük köpek üretim ve eğitim merkezindeki 15 aylık zorlu eğitimini tamamlayan köpeklerinin gösterisi nefesleri kesti.


Zorlu arazi şartlarında kondisyon depolayan köpeklerin azmi ve hünerleri parmak ısırttı. Özellikle terörle mücadele alanında mayın aramadan bomba takibine, keşiften devriye ve arama kurtarmaya kadar pek çok alanda kullanılan kahraman köpekler, yeni destanlar için görev bekliyor.


Kendilerini eğiten uzman çavuşla birlikte doğuya tayini çıkan köpekler, özellikle mayınlı bölgeleri tarayarak, çok zorlu bir görevi göğüslüyor.

Reklam
Reklam

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Türkiye'deki en büyük köpek eğitim merkezi olan Gemlik Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi, bomba, mayın arama, takip, arama kurtarma çalışmaları için eğittiği köpeklerini görücüye çıkardı. 2 aylıkken annesinden ayrılarak zorunlu eğitime başlayan cins köpekler, her türlü zorlu arazi koşulları gözetilerek eğitim alıyor.


3 aylık olduğunda branşa yönelik seçim yaptırılan kahraman köpekler, 3 ay sonra branşa yönelik sosyalizasyon eğitimi alıyor. 9 ile 12 ay temel itaat, ardından 3 ile 4 ay ihtisas eğitimi gören köpekler, yeni kahramanlıklar için tayin bekliyor.


EĞİTİMİNİ TAMAMLAYAN KÖPEKLERİN GÖSTERİSİ NEFESLERİ KESTİ

Eğitimini tamamlayan cins köpekler, köpek eğitim alanında basın mensuplarının karşısına çıktı. Eğiticilerine olan itaat ve hünerlerini sergileyen köpekler ilk olarak çantada gizlenen patlayıcıları buldu. Ardından arazide mayın arayan köpekler, bulduklarında eğiticisine havlayarak haber verdi.


Verilen komutlara harfiyen uyan köpeklerin itaat ve sadakati herkesi hayrete düşürdü. Gizlenen askeri, kokusunu takip ederek bulan köpekler, çeviklik, cesaret ve kondisyon parkurlarını başarı ile tamamladı.

Reklam
Reklam

Depremde enkaz altında kalan bir kişiyi de kurtardı. Köpeklerin zorlu arazi koşullarına alışması için kilometrelerce yürütülen köpekler, araçlar ile dağ yolunun belli bölgelerine gizlenen patlayıcıları bularak büyük aklaş aldı. İz süren köpeklerin yakaladığı teröristlerle olan mücadelesi ise herkesi ürküttü.


"2 AYLIKKEN ANNELERİNDEN AYIRIP, EĞİTİMLERİNE BAŞLIYORUZ”

Gemlik Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanı Veteriner Yarbay Halit Soykan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin eğitilmiş köpek ihtiyacını karşılamak için en iyi ırk özelliklerini gösteren damızlıklardan yavru elde ettiklerini, bu yavruların mayın, bomba arama, takip, keşif, devriye ve arama köpeği eğitimi aldığını söyledi.


Bilimsel veriler ışığında elde edilen yavruların 2 ay anneleri ile birlikte kaldıktan sonra sosyalizasyon eğitimine tabi tutulduğunu ifade eden Yarbay Soykan, "Yavrular 3'ncü aylarında uygulanan özel testlerle branşlara ayrılıyor.


Bu branşlarda 6 ay süreli sosyalizasyon eğitimleri veriliyor. Bu sırada eğitim alanlarına, kişilere, çevreye, araçlara uyumu sağlanıyor. Sosyalizasyon eğitiminin ardından temel itaat, ileri itaat eğitimleri ve ihtisas eğitimleri veriliyor.

Reklam
Reklam

Bu eğitimleri tamamlayan köpekler eğiticileri ile eşleştirilip 11 haftalık kurs görerek, yani görev yerlerine gönderiliyorlar” dedi.


"KAHRAMAN KÖPEKLERİMİZ GÖLCÜK DEPREMİNDE 54 KİŞİYE CANLI OLARAK ULAŞTI”

Köpeklerin birçok hayat kurtardığını ifade eden Soykan, "Burada yetiştirilen arama kurtarma köpekleri 1999 Gölcük depreminde 54 kişiyi, Van depreminde de 11 kişiyi canlı olarak tespit etti.


Mayın arama köpekleri de tespit ettikleri patlayıcılarla çok sayıda kişinin hayatını kurtarmıştı. Köpeklerimiz Gölcük'teki başarılardan dolayı gönüllü kuruluşlardan ödül aldılar” diye konuştu.


"CEZA DEĞİL ÖDÜL PRENSİBİYLE EĞİTİYORUZ” Köpeklerin eğitiminde cezadan çok ödül prensibini benimsediklerini anlatan Soykan, "Doğru davranışı ödülle pekiştiriyoruz.


Eğitimlerde ödül ve ceza yöntemi uygulanıyor. Ancak ceza sadece davranışı düzeltmek için kullanılıyor. Asıl ödül prensibiyle eğitim veriliyor” diye konuştu.


Her köpeğin günlük eğitim süresinin en fazla 2-3 seans, her seansın da 20 ila 30 dakikayı geçmeyecek şekilde yapıldığını kaydeden Soykan, "Taburumuz 10 farklı barınakta 506 köpek barındırma kapasitesine sahiptir. Eğitici personel sayımız ise 47 kişi” dedi.

Reklam
Reklam