Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, girişimcilerin Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)’nın açıkladığı Avrupa Birliği (AB) destekli 236.4 milyon TL’lik Kırsal Kalkınma Programı’nı kaçırmaması gerektiğini söyledi. Bunun önemli bir fırsat olduğunu ifade eden Murzioğlu, tarım ve gıda sektöründe faaliyet gösteren tüm girişimcileri bu fonlardan yararlanmaya davet etti.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) tarafından açıklanan Katılım Öncesi Mali Yardım Programı(IPARD) 9. proje teklif çağrısı ile ilgili açıklamada bulundu. Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, TKDK’nın Türkiye Cumhuriyeti adına Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı olan IPA’nın Kırsal Kalkınma Bileşeni kapsamında uygulanacak yatırımlara ilişkin 9. başvuru ilanına çıktığını söyledi. Açıklanan desteğin kırsal kalkınmanın tarımsal sanayinin gelişmesi için büyük fırsat olduğuna vurgu yapan Başkan Murzioğlu, “Tarım ve gıda sektöründe iş yapan üyelerimiz başta olmak üzere tüm girişimcilerimizi bu fonlardan yararlanmaya davet ediyorum" dedi.
2013 yılı için IPARD bütçesinin, Samsun’un da dahil olduğu 42 ilde kullandırılacağını belirten Murzioğlu, IPARD desteklerinin yüzde 75'inin AB, kalan kısmının ise Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılandığını belirtti. IPARD Programında süt ve et üretimi, süt, et ve su ürünleri işleme, süs, tıbbi ve aromatik bitkiler, arıcılık, yerel ürünler, kırsal turizm ve kültür balıkçılığı sektörlerine destek verileceğini kaydeden Başkan Murzioğlu, “Kırsal Kalkınma programı kapsamında süt tesislerine, süt hayvancılığına, besi hayvancılığına, kırmızı et ve beyaz et işleme tesislerine sektör başına 3 milyon Avro, kümes yapımına ise 500 bin Avro destek verilmektedir. İlana çıkan destekle ayrıca tarihinde ilk defa bölgemizde kanatlı et hayvancılığı da program kapsamına alındı. İlimizin AB hibe fonlarından azami derecede istifade edebilmesi, dolayısıyla yatırım ve istihdamın artırılması amacıyla sadece ilimizde yaşayan yatırımcılara değil, bunların yanında diğer illerde, hatta yurt dışındaki hemşerilerimize ve kentimize yatırım yapmak isteyen yerli yabancı hedef kitleye ulaşmak istiyoruz” diye konuştu.
Hibe destek programından yararlanmak isteyenlerin projelerini hazırlayarak en geç 15 Mart 2013 tarihine kadar TKDK’ya sunmaları gerektiğini hatırlatan Murzioğlu, “Kentimiz tarımsal potansiyel olarak birçok kriterde diğer illerden üstün olmasına rağmen, maalesef bu alanda hak ettiği yerde değil. Üretici tarafında, tarımsal sanayiye yönelik üretim yetersizliği, sanayi tarafında ise kullanılan teknik ve teknolojide aynı üstünlüğün olmadığı net bir şekilde görülüyor. Refah düzeyimizin artması kırsal alanda da yapılacak çalışmalara bağlı. Özellikle kırsal alanda ve tarım sektöründe klasik yöntemlerin terk edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çağa uygun modern, kaliteli ve yüksek verimin sağlanacağı işletmeler geliştirilmeli. Çünkü refah, kalkınma ve istihdamla, kalkınma ve istihdam ise yeni işletmelerin kurulması ile mümkün ve sürdürülebilir olur. Bu kapsamda TKDK tarafından açıklanan 9. proje teklif çağrısı, ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz biçin bulunmaz bir fırsat. Öte yandan 40 yaş altı genç yatırımcılara yüzde 5 daha fazla hibe verilecek. Ayrıca dağlık alanlarda yapılacak projelere yüzde 5 fazla destek verilecek. Bu fırsatı tüm hemşerilerimizin değerlendirmesini bekliyorum” diye ifade etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz