Tşof 7. Bölge Toplantısı

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Samsun’da ‘7. Bölge Toplantısı’nı yaptı.Grand De Luxe Amisos Hotel’de...

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Samsun’da ‘7. Bölge Toplantısı’nı yaptı.

Grand De Luxe Amisos Hotel’de düzenlenen ve Samsun Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda şoförlerin sorunları masaya yatırıldı. Toplantıya TŞOF Genel Başkanı Fevzi Apaydın, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Mustafa Dönmez, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kara ulaştırması Bölge Müdür Yardımcısı Harun Kaya, TŞOF Genel Sekreteri Zerrin Boztaş, Samsun-Sinop illeri Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Başkanı Metin Genççakır ve bölge illerin oda başkanları katıldı.

Reklam
Reklam

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmasını yapan Samsun-Sinop illeri Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Başkanı Metin Genççakır, “Teşkilatlarımızın esas omurgası Şoförler Odası’dır. Türkiye’de 500 bin’in üzerinde şoför esnafı vardır. Türkiye’de şoför esnafı varlığı her zaman, her yerde ve her konuda sesini çıkararak varlığını gösteren bir kurumdur” dedi.

Toplantının amacına ilişkin açıklama yapan TŞOF Genel Sekreter Yardımcısı Av. Zerrin Boztaş, “Yurt genelinde yük ve yolcu taşımacılığı yapan ve ulaşım sektörü içersinde önemli bir role sahip olan aynı zamanda da kamu hizmeti yapan taşımacı esnafımızın karşılaştığı mesleki sorunlarla ilgili olarak buradayız. Amacımız yaşadığımız zorlukları, aile içersinde daha samimi bir ortamda konuşmak, tartışmak ve yetkililere direkt aktarılmasını sağlamaktır. Mesleki faaliyetlerimizi icra ederken çok fazla ve birbirinden farklı mevzuat bulunmaktadır. Genellikle karşı karşıya kaldığımız ve sorun yaşadığımız 4925 sayılı karayolu taşıma kanunu ve karayolu taşıma yönetmeliğinden kaynaklanan uygulamalardır. Bizler kurallara uymasını seven insanlarımız. Ancak bizim isteğimiz durmadan değişen düzenlemeler nedeniyle kazanılmış haklarımızın yok edilmemesi, yetki karmaşası oluşturan düzenlemelerin biran önce değiştirilmesidir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

SAMSUN OTEL FAKİRİ

TŞOF Genel Başkanlığı’na geldikten bu yana birçok ilkleri başardıklarını belirten TŞOF Genel Başkanı Fevzi Apaydın, “TŞOF Genel Başkanlığı’na geldikten sonra birçok ilkleri başardık. İlklerden biriside Türkiye’nin coğrafi konumuna göre bölgeleri ayırarak bu toplantıları yapmaktı. Bu 7. toplantımızı Samsun’un bu köşesinde yapıyoruz. Bunu isterdik ki Ordu’da, Giresun’da, Trabzon’da yapalım. Bütün şehirleri bir yerlere getirelim istedik. Maalesef otel ve ulaşım konusu bizi Karadeniz’de zorluyor. Bir otelde toplanamadık. Ekonomisi iyi olmasına rağmen, turizmi çok fena olmamasına rağmen yatacak mekan bakımından Samsun bir otel fakiri” şeklinde konuştu.

KAMYON SAYIMIZ 10 ÜLKENİN KAMYON SAYISINDAN DAHA FAZLA

Karayollarında duble yolların ve otoyolların çoğaldığını, mühendislik hizmetlerinin son derece arttığı fakat yollarda kazaların bitmediğini ifade eden Apaydın, “Bunu asgariye düşürmek içinde bir dizi çalışmalarımız var. Bu trafik kazalarında en önde gelen meselelere baktığımızda sürücü hatası çıkıyor. Sürücü hataları araç kullanımında yüzde 90’lara varıyor. O zaman insan unsurunu eğitmekten başka çare kalmıyor. Bunu da İçişleri Bakanlığımız Emniyet Genel Müdürlüğümüz ile birlikte yapmaya çalışıyoruz. 4925 sayılı yasa yürürlüğe girdikten sonra, yönetmeliği hazırlanıp uygulamaya başlandıktan sonra birçok sıkıntıları da peşinden getirmiştir. Ulaştırma Bakanlığı bu yasayı düzenlediği zaman taşımacılık sektöründe çok boş bir alan vardı. Yaptıkları yasa hiçbir zaman bizim uygulama ve çalışma alanımıza uymadı. Bu nedenle uygulamaya konulduğu 2004 yılından bu yana devamlı yönetmeliklerle yasaya yön verilmektedir. Ne kadar yönetmelik değiştiğini hatırlamıyorum ama herhalde 15’e yakın yönetmelik değişti. Halende eksiklikleri vardır. Yük ve yolcu taşımcılığının yüzde 90’lar seviyesi karayolları ile yapılıyor. Çok doğaldır ki bu sıkıntılar olacak. Tarlasını satan kamyon aldı, evini ipotek eden otobüs aldı, hanımının bileziklerini ve gayrimenkullerini satan taksi aldı. Biz buraya girerken bilinçsiz ve bilgisizce girdik. Bugün Türkiye’de 700 bin civarında kamyon var. Oysaki Avrupa’nın 10 ülkesinde bu kadar taşıma yok. Kamyon sayımız 10 ülkenin kamyonundan daha fazla. Dolayısıyla sıkıntılarımız çok büyük” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Yapılan konuşmaların ardından toplantıda Karadenizli şoförlerin ve oda yöneticilerinin yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

Samsun’da gerçekleştirilen TŞOF 7. Bölge toplantısına Amasya, Giresun, Gümüşhane, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat ve Trabzon olmak üzere 10 ilden 98 oda başkan ve yöneticileri katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: