Tsüab Başkanı Aygun: "2011 Yılı İhracatımız 109 Milyon Dolara Ulaştı"

Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Sanayicileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı İlhami Özcan Aygun, 2011 yılı...

Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Sanayicileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı İlhami Özcan Aygun, 2011 yılı ihracatının 109 milyon dolara ulaştığını kaydederek, "Hedefimiz, 2023'de 500 milyon dolar ihracat gerçekleştirmektir. Türkiye'de üretilen tohumlar tamamen güvenlidir" dedi.

Türkiye'nin tohum sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan, tohum sektörünün bir zamanlar büyük ölçüde İsraillilerin kontrolünde olduğunu ve son yıllarda bu durumun büyük ölçüde değişmeye başladığını belirten Aygun, "'Tohumda bağımlısıyız' denilen İsrail'e, 2011 yılında 1 milyon 842 bin dolarlık tohum ihracatı yaptık. Bağımlı olmak bu mudur? 10 yıl önce İsrail bu işte çok ileriydi ancak şimdi dengeler değişti. İsrail, kendi tohum şirketlerini çok uluslu firmalara kaptırdı. Bizim rakibimiz artık

Reklam
Reklam

İsrail değil çok uluslu şirketlerdir. Şu anda ABD, Rusya, İtalya, Almanya ve İspanya'nın da içinde yer aldığı dünyanın 68 ülkesine tohum ihracatı yapıyoruz. Aklınıza gelebilecek her üründe dünyanın her tarafına ihracat yapıyoruz. Türkiye artık bu alanda küresel bir oyuncu oldu. Akla gelebilecek tüm alanlara yönelik tohum ihracatı geçekleştiriyor. Ancak demin İsrail için sözünü ettiğim çok uluslu şirket tehlikesi bizim için de aynen geçerli. Bu tehlikeye karşı milli tohumculuğumuzu bir servet gibi görüp sahip çıkmamız, korumamız gerekiyor" dedi.

Tohum sektöründe faaliyet gösteren Türk firmalarının rakiplerine oranla çok genç olduğunu kaydeden Aygun, "Türkiye'de tohum sektöründe faaliyet gösteren en eski firmamız 30 yaşında, bütün firmalarımız arasında ortalama rakam ise 5 yaş. Buna rağmen önemli mesafe kat ettik. 1980 yılında Türkiye'de 3 tohum firması varken şu anda 500 firmamız var ve bunların 490 tanesi yüzde yüz yerli firma ve 5 tanesi de yabancılardan satın alınan yerli firma. 2002 yılından itibaren Türkiye'de tohumculuk artmaya başladı.

Reklam
Reklam

Bunda sertifikalı tohum kullanım ve üretim desteklerinin artmasının önemli payı var. Türkiye'de üretilen buğday tohumlarının yüzde 100'ü yerli tohumlar. Ayçiçeği, mısır ve pamuk tohumculuğunda da özel sektör oldukça ileride. Pamuk ile artık övünüyoruz. Piyasadaki kırçıllı kavun olarak bilinen kavunun, yüzde 95'i Adana'daki bir yerli firmaya ait. Biberde de, Antalya'da bulunan bir firmamız Hollanda'da Türk Bayrağı'nı dalgalandırıyor. Hollanda'da, 400 bin metre kare kapalı alanda modern bir serası var"

şeklinde konuştu.

2011 YILI İHRACATI 109 MİLYON DOLAR

Aygun, tohumculukta 1 milyar doları aşan bir işlem hacmine ulaştıklarını ve 2007'de 50 milyon dolar civarında ihracatın, 2011 yılında 109 milyon doları bulduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Yani demek oluyor ki, bizler 5 yıl içinde yüzde 100'lük bir artış sağlamış durumdayız. Bu küçümsenemeyecek çok önemli bir başarıdır. Son 5 yıllık dönemde tohumluk ihracatının ithalatı karşılama oranı yüzde 37'den yüzde 64'e yükseldi. Diğer bir ifadeyle ithalatla ihracat arasında makas önemli ölçüde daraldı. Bu süre içinde üretimimizde de elbette ciddi oranda artış gerçekleşti. Tohumluk üretimlerinden birkaç örnek vermek gerekirse; 2008 yılında buğdayda üretim 158 bin ton iken bu rakam 2011 yılında 410 bin ton olarak gerçekleşti. Aynı yıllar arasında ayçiçeğinde 8 binden 14 bin tona, patateste ise 45 bin tondan 96 bin tona çıktı. En çok ihracat yaptığımız ilk 3 ülke 16 milyon 400 bin dolarla Rusya, 15 milyon 500 bin dolarla Ukrayna ve 14 milyon 9 bin dolarla ise İtalya geliyor. Ayrıca geçmişte tamamen ithal ettiğimiz sebzede 16,3 milyon dolarlık ihracat yapar duruma geldik. Sadece bu rakamlar bile nerden nereye geldiğimiz konusunda bir fikir vermeye yeter de artar bile."

Reklam
Reklam

Devletin sektöre yönelik desteğinden de son derece memnun olduklarını vurgulayan Aygun, tohumculuk sektörünün son yıllarda uygulanan politikalar, yapılan desteklemeler ve özel sektör atılımları ile 2011 yılında üretim ve ihracatta rekor kırdığını kaydetti.

HEDEF: 2023'TE 500 MİLYON DOLAR İHRACAT

Tohum üreticileri olarak 2023 yılına kadar 500 milyon dolarlık tohum ihracatı, 1 milyon tonu aşan sertifikalı tohum ve 5 milyar dolarlık işlem hacmine ulaşmak için hedef koyduklarını belirten Aygun, şuan işlem hacimlerinin 1,2 milyar dolar civarında olduğunu, ihracatın 2011'de 109 milyon dolara geldiğini, ithalata bakıldığında ise 178 milyon dolar olduğunun görüldüğünü ve aradaki cari açığı kapattıkları ifade etti. Tohumluk üretim artışının, öncelikli olarak çiftçinin kaliteli tohumluğa kolay erişmesine olanak tanıdığının altını çizen Aygun, "Kaliteli tohumluk ürün miktar ve kalitesini arttırmaktadır. Tohumluk ihracatı ise Ülkemize önemi ölçüde döviz kazandırmaktadır. Birkaç kez ifade ettim bir kez daha dile getirmek istiyorum. İthalat ile ihracat arasındaki makası kapatıyor olmamız çok önemli bir husustur" dedi.

Reklam
Reklam

"ÜLKEMİZDE ÜRETİLEN TOHUMLAR TAMAMEN GÜVENLİ"

Aygun, Türkiye'de üretilen tohumların tamamımın güvenli olduğuna dikkat çekerek, "Ülkemizde gerçekleştirilen tohumluk üretimleri Bakanlık tarafından sıkı bir denetim altında yapılmakta ve uluslararası standartlara uygunluğu garanti edilmekte. Bu bakımdan yüksek kaliteli ve güvenilir olan tohumlarımızın iç piyasada olduğu kadar dış piyasada da pazar bulma şansı yüksektir. Bunun bir sonucu olarak Türkiye, tohumluk dış ticaretimizde bu güvenin meyvelerini toplamaya başladı" dedi.

"HİBRİT TOHUMLA GDO KARIŞTIRILIYOR"

TSÜAB'ın, hibrit tohum ile GDO'nun birbirine karıştırılmaması ve bu konudaki yanlış algının değiştirilmesi için de çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Aygun, "Türkiye'de üretilen domatesler GDO'lu değildir. GDO şuan Türkiye'de yok. Zaten GDO'ya konu olan 4 ürün var, bunlar mısır, soya, pamuk ve kanola. Türkiye'ye GDO'lu tohum girişinin yasak olduğunu, bu yüzden ülke içinde üretilen her ürün çok rahat bir şekilde tüketilebilir. Ürün bizi ilgilendirmiyor biz tohum olarak konuşuyoruz. Tüketiciler, Türkiye'de

Reklam
Reklam

üretilen tohumluklardan üretilen soya, mısır, pamuk ve kanolayı rahatlıkla tüketebilirler. Domateste, salatalıkta, biberde, portakalda, elmada kesinlik GDO teknolojisi yoktur ve kullanılmamaktadır" dedi.

Tohumluk İhracatçıları Birliği'nin kurulması çalışmaları yürüttüklerini de ifade eden Aygun, bu birliğin ihracat açısından önemli yararlar getireceğini dile getirerek, "Son 6 aylık dönemde heyetler halinde yurtdışında önemli temaslar gerçekleştirdik. Tohumculuk sektörünü çok daha ileri noktalara taşımak konusunda TSÜAB, çalışmalarına aralıksız devam etmektedir" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: