Tsunami, yıkıcı etkileri olan doğa olayları arasında yer alır. "Liman dalgası" olarak da tabir edilen tsunami; deniz ve okyanuslarda meydana gelir. Tsunami sonucunda sular yer değiştirerek büyük dalgalar oluşturur.
Tsunami dalgalarının özellikleri şu şekilde sıralanır:
Tsunami, dalgalardan oluşan bir doğal afettir. Tsunami hem büyük hem de küçük dalgalardan oluşur. Okyanus ya da denizin dibinde birden fazla suyun yer değiştirmesiyle tsunami dalgaları meydana gelir. Tsunami dalgaları kıyıya yaklaştığında suyun derinliğinde azalma olur. Su derinliği azaldığında direkt olarak dalgalar yükselir.
Tsunami dalgalarının oluşumunda rüzgârın da etkisi görülür. Rüzgârın etkisiyle yüzey dalgaları meydana gelir. Bu dalgaların birbiriyle arasındaki mesafe 100 metreyi bulur. Dalga yüksekliğiyse ortalama olarak 2 metreye ulaşır. Tsunami dalgaları kıyıya varırken çok yavaşlar.
Tsunami dalgaları kıyıya vurmadan evvel gelgit olayına benzer şekilde geriye doğru çekilir. Geriye çekilen dalgalar daha sonra kıyıya çok hızlı çarpar. Deniz sularının geri çekilmesi tsunamiye işarettir.
Okyanus ya da deniz altında meydana gelen depremlerde su sütunları yer değiştirir. Depremle birlikte su tabanı ani biçimde zıplar, daha sonra geri iner. Okyanus ve denizin üzerinde yer alan sular da hızlıca zıplayarak sarsıntıya yol açar. Tsunamide kıyıya ilk çarpan dalga büyük değildir. Genellikle ilk dalgadan sonraki dalgalar büyük boyutlarda kıyıya çarpar.
Tsunami dalgalarını önlemek mümkün değildir. Ancak tsunami dalgalarının etkisinden bazı önlemler alarak kurtulmaktan bahsedilebilir.
Tsunami dalgalarından korunmak için;
Deniz yakınlarında yüksek yamaçlar varsa oralara tırmanılmalıdır.