TTB Yönetim Kurulu Başkanı Köleoğlu:

 Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, amaçlarının fındıkta verim ve kalitenin arttırılması olduğunu bildirdi.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, amaçlarının fındıkta verim ve kalitenin arttırılması olduğunu bildirdi. Köleoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, fındıkta makineli tarımı teşvik amacıyla Trabzon'da geçen yıl kurulan Fındık Kurutma Merkezi'nde bu yıl 304 ton fındık kurutulduğunu belirtti. Toplam kapasiteleri yaklaşık 252 ton olan 14 makinenin yer aldığı kurutma merkezinde üreticilere nakliye dahil ücretsiz hizmet verildiğini ifade eden Köleoğlu, bu yıl hasat mevsiminin ilk haftalarında havaların tahmin edilenden daha güneşli geçmesi nedeniyle 400 ton olarak koydukları hedefe ulaşamadıklarını vurguladı. Köleoğlu, diğer illerde az sayıda da olsa makineli kurutma sisteminin uygulandığını kaydederek, şöyle devam etti: "Bizim amacımız fındıkta verim ve kalitenin artırılmasıdır. Bunun için borsanın önderliğinde örnek projeler uyguluyoruz. Makineli kurutma sistemi de bunlardan biridir. Yağışlı bir iklim yapısının bulunduğu fındık üretim bölgesinde kurutmanın makine ile yapılması her bakımdan avantaj teşkil etmektedir. Makineli kurutma da fındıkta 1-2 randıman artışı olmaktadır. Ayrıca aflatoksinleşme de yok denecek kadar azdır. Zamandan tasarruf ve kolayca kurutma da ayrı bir kazançtır." Fındıkta her aşamada makineli tarımın yaygınlaştırılması gerektiğini, bunun için çok yönlü çalışmalar da yaptıklarını hatırlatan Köleoğlu, şunları kaydetti: "Dekarda verimin 70-80 kilograma kadar düştüğü fındığın ana üretim bölgesinde verim ve kaliteyi arttırmak için borsamızın önderliğinde önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte geniş kapsamlı bir proje uygulayacağız. Fındık kurutma merkezinde her birinin kapasitesi 2 ile 4 ton arasında değişen makinelerde kurutma işlemi gerçekleştirildi. Merkeze jüt çuvallar içinde getirilen ve tartılan fındıkların daha sonra nem oranları tespit edildi. 15 ila 35 oranda neme sahip oldukları belirlenen fındıkların kurutma süreleri 10 ile 24 saat arasında değişkenlik gösterdi."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: