TTB'den Başbakan'ın sağlığıyla ilgili haberlere tepki

Ankara - Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, "Sayın Başbakan'ın sağlık durumuyla ilgili bazı haber ve yorumların basın ve tıp etiği kuralları dışına çıktığını esefle gözlemliyoruz" dedi.

Prof. Dr. Gürsoy, yaptığı yazılı açıklamada, "hastalık halinin", özel bazı durumlar dışında bireysel yaşamla ilgili bir "mahremiyet alanı" olduğunu belirterek, bazı basın yayın organlarının bu alana yeterli özeni göstermediğini savundu.

Gürsoy, son günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlık durumuyla ilgili medyada yer alan bazı haber ve yorumların, "gerek basın gerek tıp etiği kurallarının dışına çıkarak, bireysel mahremiyet sınırlarını zorladığını ve astalık halinin bir siyaset malzemesi olarak kullanılmaya çalışıldığını" ifade etti.

Reklam
Reklam

Gürsoy, şunları kaydetti:"Basın, kamuoyunu aydınlatmak adına, bu konulardaki spekülasyonlara açıklık getirmek üzere ilgililerden resmi açıklama talep edebilir. Esasen önemli görevleri yürüten kişilerin böyle spekülasyonlara fırsat vermeden ve hiçbir şeyi gizlemeden kamuoyunu kendilerinin aydınlatması beklenir. Ancak resmi
açıklamalarda yer almayan ve ilgili kişiler tarafından ifade edilmeyen bir hastalık teşhisi ile basında siyasi yorumlarda bulunmanın, etik sınırları aşan
bir davranış olduğu düşüncesindeyiz."Gürsoy, TTB olarak hastalık haliyle ilgili bu tür haber ve yorumlarda bireysel mahremiyet ölçülerine özen gösterilmesini istedi.