TTB'den kolera uyarısı

ANKARA (İHA) - Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkan Vekili Metin Bakkalcı, Ankara'da doktorların da aralarında bulunduğu 120-130 kişinin kolera salgınına yakalandığını ileri sürerek, 40 gün önce ortaya çıkan salgının kontrol altına alındığını söyledi.

Bakkalcı, TTB binasında düzenlediği basın toplantısı sonunda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, mecburi hizmeti kast ederek, "Hekimlere zorla helva yedireceğiz" sözlerine tepki gösteren Bakkalcı, "Biz 70 milyonun sağlık hakkı ve 100 bin hekimin durumundan bahsediyoruz. Ağrı'da ve Ankara'da yaşanan salgınlar hakkında tek cümle edemeyen bu arkadaşımız, helva gibi sıradan cümleler kullanıyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Mecburi hizmet konusunda Akdağ'dan defalarca randevu talep ettiklerini, ancak hiçbirine yanıt alamadıklarını söyleyen Bakkalcı, Akdağ'ın "Hekimlere zorla helva yedireceğiz" sözlerinin, gayri ciddi, sıradan ve mesleğin ulvi yanını ihmal eden sözler olduğunu ileri sürdü.

Akdağ'ın Ağrı'da yaşanan ve 2 çocuğun ölümüne yol açan ishal salgını ile Ankara'daki kolera salgını hakkında kamuoyuna açıklama yapamadığını ileri süren Bakkalcı, "Ağrı'da ve Ankara'da neler oluyor?" diye sordu. Sağlık Bakanlığı'nın Ağrı'da duruma hakimiyeti konusunda sıkıntı olduğunu iddia eden Bakkalcı, Akdağ'ın bu konuda açıklama yapmasını istedi.

Ankara'daki kolera salgınına gerekli tanıların konulduğunu söyleyen Bakkalcı, 40 gün önce ortaya çıkan ve aralarında hekimlerin de bulunduğu 120-130 kişiyi etkileyen kolera salgınının yayılmamasının sevindirici olduğunu söyledi.

TTB Pratisyen Hekimler Kolu Başkanı Kurtuluş Arıköy ise, Aile Hekimliği'nin başlatılacağı pilot il Düzce'de, hekimlerin gönüllü aile hekimi olması için tehdit edildiğini öne sürdü. Pilot il olarak seçilen Düzce'de Cuma günü başlayan, 'pratisyen hekimlere Aile Hekimi olmak için sözleşme imzalama ve yer seçmeleri için tanınan süre'nin bugün dolduğunu belirten Arıköy, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Biz 3 yıldır Sağlık Bakanlığı'nın bu aceleciliğiyle sıkça karşılaştık, ancak alışmayacağız. 7 Kasım 2003'te bütün Türkiye'deki pratisyen hekimlere 2 gün içinde aile hekimi olmayı isteyip istemedikleri sorulmuştu. Hekimlerin tepkileri sonucu uygulama geri çekilmişti. Sanki bir çapraz sorgu tekniği uygulanmak isteniyor. İnsanların bütün hayatlarını ilgilendiren kararları 1-2 gün içinde vermeleri, daha doğrusu düşünmeden tartışmadan, biraraya gelip örgütlenmeden, demokratik kitle örgütleri hekimlerle ilişki kuramadan bakanlığın yönlendirmeleri, emirleri ve tehditleri yönünde karar almaları istenmekte. Bizler hekimlerin; uçurumdan atlayan 500 koyundan farklı olduğunu anımsatmak isteriz. Hekimler sorgulamadan tartışmadan ve örgütsüz hiçbir kararı uygulamayacaklardır. Nitekim Düzce ilinde bu uygulama için gönüllü sağlık çalışanı bulmakta zorlanılmaktadır. Bu nedenle sözleşmeli olarak aile hekimliği sistemine başvuruda bulunulmazsa hekimler il dışına gönderilmekle tehdit edilmektedir."