TTK, değere bindi

ZONGULDAK (İHA) - Dünya genelinde koklaşabilir taşkömürü fiyatının yüzde 100'lük bir artışla 120 dolara çıkması, dikkatleri tek taşkömürü üretiminin yapıldığı Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) çekti. Yıllık üretimlerinin 2 milyon ton olduğunu, ancak bunun da talebi karşılamadığını ifade eden TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, dünya piyasasında taşkömürü fiyatının artmasıyla TTK'nın öneminin bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.

TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, geçen yıl demir-çelik üreticilerine 392 bin ton satış yaptıklarını belirterek, "Şimdi üretimi artırmak için çalışıyoruz. Bizim amacımız demir - çeliğe verilecek metolojik kömürü artırmaktır. Bunun için yeraltında bir takım çalışmalar yapmak gerekiyor. Bunların başında da hazırlık çalışmaları lazım. Bir takım ihalelerle bunu yapmaya çalışıyoruz. Hazırlığı artırmak için özel sektörden destek alacağız. Hazırlıklar yapıldıktan sonra mutlaka işçi alınacaktır. Üretimi 5 milyon tona çıkarmayı hedefliyoruz. Maden kanunu çıktıktan sonra da özel sektöre verilecek sahalardan 4.5 milyon ton kömür çıkartabilir. Şu anda bilinen rezerv 1 milyar 354 milyon ton" dedi.

Reklam
Reklam

Armutçuk Kömür sahasının Ereğli demir Çelik Fabrikaları'na (ERDEMİR) verilmesi konusuna da değinen Dağdelen, "Maden kanunu çıktıktan sonra bir takım sahaları ihaleyle vereceğiz. ERDEMİR'in yüzde 46'sı devletindir. Yüzde 51'lik bir şirket kurarlarsa Armutçuk da eksi 300 kodunun üstündeki kısmı kendilerine ihalesiz verebiliriz. Bize ayrılan kısmında biz madencilik yapmaya devam edeceğiz. Maden kanunu çıktıktan sonra görüşülecek. Çalışmadığımız alanlarda, yatırım da yapamadığımız alanlarda özel sektöre vereceğiz" diye konuştu.

TTK'nın yılda 5 milyon ton üretim yapması halinde kara geçebileceğini ifade eden Dağdelen, "Biz daha ihaleye çıkmadık. Devlet artık atıl yerlere yatırım yapmıyor. Atıl yerler ihaleye çıkartılacak. Özel sektörü buralara çağırıp, insanlara iş imkanı sağla, devletin ihtiyacı olan kömürü çıkar. Türkiye'nin yılda 4.5 milyon ton metolojik kömüre ihtiyacı var. Türkiye'nin ithal ettiği kömür de 10 milyon tonun üzerindedir. Niye bunun için dışarıya döviz verelim" dedi.

Hazırlıklar tamamlandıktan sonra TTK'yi işçi alınmasının söz konusu olabileceğini de belirten Genel Müdür Rıfat Dağdelen, halen kurumda 12 bin 500 civarında işçi bulunduğunu söyledi. Dağdelen, "Yapacağımız hazırlık ve üreteceğimiz kömüre göre işçi sayısı değişir. Gruplu 2 bin veya 4 bin olabilir. Bizim alacağımız işçi direkt kazıda çalışacak işçi olmalı" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Reklam
Reklam