TTNET sansür konusunda açıklamalarda bulundu

TTNET'in internet ansiklopedisi Vikipedi'de 'vajina' ve 'penis' içeriklerine sansür uyguladığı ortaya çıktı. TTNET bu konu hakkında harekete geçti ve sansür ile ilgili bir açıklama yayınladı.

Milyonlarca kullanıcıya sahip olan internet sağlayıcı TTNET,Vikipedi'de yer alan 'vajina' kelimesini ve 'penis' kelimesini sansürledi. Konunun gündeme gelmesiyle birlikte TTNET bir açıklama yayınlamak durumunda kaldı.

Vikipedi'de yer alan "vajina" "insan penisi" ve "kadın üreme organları" başlıklarına ulaşılamamasını okuyucularına duyuran Gerçek Gündem, yapılacak herhangi bir DNS değişikliğinin de sansüre çare olmadığını, TTNET abonelerinin bu içeriklere erişebilmek için VPN kullanması gerektiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Bunun yanında TTNET tarafından kullanıcılarına uygulanan sansür diğer internet sağlayıcıları tarafından uygulanmıyor. Ayrıca diğer sağlayıcıların yanı sıra GSM operatörlerinin 3G hatlarından içeriklere her zamanki gibi ulaşılabiliyor.

Gerçek Gündem'de yayınlanan haberde "akıllara, 'TTNET bir mahkeme kararı olmaksızın, kendi inisiyatifini cinsel sansürden yana mı kullanıyor' sorusu geliyor" ifadesinin yer almasıyla TTNET harekete geçti ve sansür ile ilgili bir açıklama yayınladı. TTNET Vİkipedi'de yer alan 'vajina' ve 'penis' içeriklerinin sansürlenmesinde kararın kendilerine ait olmadığını belirtti. Ayrıca içeriklerin Telekomünikasyon İletişim Bakanlığı'nın aldığı kararla engellendiği söylendi.

TTNET'in açıklaması

Sayın Basın Mensubu,

17 Kasım 2014 tarihinde çeşitli web sitelerinde ve sosyal medyada Vikipedi sitesinin bazı sayfalarına, mahkeme kararı olmaksızın TTNET A.Ş. tarafından sansür uygulandığına ilişkin iddialar yer almaktadır. Bu iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.

TTNET A.Ş.’nin yasal düzenlemelere aykırı olarak keyfi bir şekilde herhangi bir siteye erişimi engelleme yetkisi bulunmamaktadır. Erişim engelleme işlemleri Mahkeme kararları ya da 5651 sayılı Yasa kapsamında Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından verilen kararlara istinaden gerçekleştirilmektedir. Bahse konu olan sitede yer alan içeriklere erişim de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı kararına istinaden engellenmiştir.

Reklam
Reklam

Konuyu önemle bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

TTNET A.Ş.

Anahtar Kelimeler: