AKP döneminde Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) yapısının değiştirilmesi ve ardından akademisyenlerin tepki göstererek TÜBA’dan istifa etmesi üzerine atanan yeni isimlerin bilimsel yeterlilikleri tartışma konusu oldu.
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, TBMM’ye sunduğu soru önergesinde son olarak atanan “Profesör Doktor” ünvanlı 133 kişiden 19’unun hiç uluslar arası bilimsel yayının olmaması, 22’sinin ise yayınlarına hiç atıf yapılmamasına dikkat çekti.
Oran, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, “TÜBA’da son yapılan değişiklikler kapsamında birçok bilim insanı yeni yapıya tepki göstererek TÜBA üyeliğinden istifa eti. Bütün dünyada, gerçekten en iyi bilim insanlarını çatısı altında toplayan akademilerde, yetenekleri ve çalışmalarıyla bilim dünyasına katkıları üst düzeyde olan öğretim üyeleri görev yapmaktadır” dedi.
**Hiç yayını olmayan 19 profesör**
Son olarak YÖK ve TÜBİTAK aracılığıyla 133 kişinin üyeliğe atandığını anımsatan Oran, hiçbir bilimsel yayını olmayan profesörlerle ilgili olarak Bakan Ergün’e şu soruyu yöneltti:
“TÜBA üyeliği için YÖK’ün atadığı “Profesör Doktor” ünvanlı 17 kişi (Teoman Dural, Hüseyin Sarıoğlu, Aydın Gülan, Şinasi Gündüz. İlhan Kutluer, Ali Akyıldız, Raşit Küçük, Ahmet Tabakoğlu, M. Fatih Andı, Mustafa Çiçekler, Süleyman Seyfi Öğün, Mustafa Erdoğan, Serap Yazıcı, Ahmet Saim Kılavuz, Feridun M. Emecan, Mehmet Karakuş, Yusuf Şevki Hakyemez) ile TÜBİTAK’ın atadığı 2 kişinin (Bahadır Akın ve İsmail Kara) hiçbir uluslar arası bilimsel araştırmasının bulunmadığı bilgisi doğru mu?”
Atanan yeni “bilim insanlarının” içerisinde bilimsel çalışmalarına hiç atıf yapılmamış olan 22 kişi olup olmadığının da açıklanmasını isteyen Oran’ın yanıt beklediği diğer sorular şöyle:
“- TÜBA’ya son olarak atanan 133 kişinin tam listesi nedir ve geldikleri üniversiteler hangisidir? Bu 133 kişiden her birisinin uluslar arası bilimsel makale ve bu makalelerine yapılan atıf sayıları kaçtır?
- Uluslararası bilimsel başarı ölçümlerinden biri olarak kullanılan “h-indeksi” açısından bakıldığında atanan 133 isimin “h-indeksi” nedir?
Sadece 11 kadın atadılar
- TÜBA üyeliğine atananların sadece 11”inin kadınlardan oluşması nedeniyle kadın oranının yüzde 8’de kalmasının nedenleri nedir?
3 tanınmış profesör görevi kabul etmedi
- Çok yüksek bilimsel çalışmalarıyla sadece ülkemizde değil dünyada sivrilmiş bilim insanları olan Prof. Dr. Zekai Şen (213 yayın ve 1768 atıf ve 22 h değeri), Prof. Dr. İsmail Çakmak (111 makale, 4984 atıf ve 39 h değeri) ve Prof. Dr. Niyazi Serdar Sarıçiftçi’nin (433 makale, 25.102 atıf ve 67 h değeri) hükümet tarafından atanmalarına karşın aflarını isteyerek bu görevi kabul etmemelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?