TÜBİS-UYAP entegrasyonu kullanıma açıldı

Tüketicilerin haklarını aramaları için Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS)-Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) entegrasyonu kullanıma açıldı.Tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleri arasındaki işlemlerin tümüyle elektronik ortamda yapılması amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı arasında TÜBİS-UYAP entegrasyonu sağlanmasına ilişkin başlatılan çalışmalar tamamlandı.

Tüketicilerin haklarını aramaları için Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS)-Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) entegrasyonu kullanıma açıldı.
Tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleri arasındaki işlemlerin tümüyle elektronik ortamda yapılması amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı arasında TÜBİS-UYAP entegrasyonu sağlanmasına ilişkin başlatılan çalışmalar tamamlandı. TÜBİS-UYAP entegrasyonu sayesinde tüketici mahkemelerinde itiraza konu olan tüketici hakem heyetleri kararlarına ilişkin mahkemeler tarafından ilgili tüketici hakem heyetine elektronik ortamda talepte bulunulabilecek. Tüketici hakem heyetlerinin TÜBİS’de iş ve işlemlerini gerçekleştirdikleri ilgili tüketici hakem heyeti kararını içeren dosyanın elektronik ortamda hazırlanarak, mahkemeye tüketici hakem heyeti başkanının elektronik imzasıyla gönderilmesi sağlanacak. Entegrasyon, tüketici mahkemelerinde itiraza konu olan tüketici hakem heyetleri kararlarına ilişkin tüketici mahkemelerince verilen kesinleşmiş mahkeme kararlarının ilgili tüketici hakem heyetlerine iletilmesine imkan verecek. Bunun yanında doğrudan tüketici mahkemelerine açılan davalara ilişkin kesinleşmiş mahkeme kararlarının da Gümrük ve Ticaret Bakanlığına iletilmesini sağlayacak.
TÜBİS-UYAP entegrasyonu, tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleri arasında yazışmaların elektronik ortamda yapılmasını sağlayacağından işlemler saniyelerle sayılacak sürede gerçekleştirilecek. Böylelikle, itiraza konu olan tüketici hakem heyeti kararları için tüketici mahkemelerinin karar verme süreleri kısalmış olacak. Entegrasyon sayesinde tüketici hakem heyetlerinin ve tüketici mahkemelerinin postalama, kâğıt ve kartuş gibi giderlerinde tasarruf sağlanacak. Yapılan çalışma ile yaklaşık 3 milyon A4 kâğıdı ile postalama ve kartuş giderlerinde üç yıl içinde takriben 5 milyon 150 bin lira tutarında tasarruf sağlanacak.

Reklam
Reklam