TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Türkiye'deki sanayi kuruluşlarının, Ar-Ge'ye daha fazla kaynak ayırmasını özendirmek için çalışma başlattı.
Adana Sanayi Odası'nda (ADASO) gerçekleştirilen toplantıda, sanayi kuruluşlarının kendi arasında ve üniversitelerle daha yakın işbirlikleri ve ortaklıklar sağlamasını teşvik etmek amacıyla TÜBİTAK'ın bazı destekleme programları yürüttüğü bildirildi.
Toplantıda, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları (TEYDEB) Başkanı Fatih Yülek, başvuran herkesin projesini değerlendirdiklerini ifade ederek, "Küçük veya büyük firma ayrımı yapmıyoruz. Gelip bize başvurunuzu yapın ve paranızı alın diyoruz" şeklinde konuştu. TÜBİTAK-TEYDEB'in projeleri hakkında bilgi veren Yülek, konuşmasına şöyle devam etti:
"Biz Ar-Ge projelerinde her türlü desteği vermeye hazırız. Bizim belli bir mevzuatımız var ve biz buna göre hibe veriyoruz. Bizim prosedürlerimizin çok uzun vakit aldığı söyleniyor. Ancak, prosedürlerimiz aslında bu tür projelere göre kısa işleyişi olan prosedürler. Biz, Ar-Ge projesi olan Küçük ve Orta Bütçeli İşletmeler'e (KOBİ) yüzde 75 destek veriyoruz, yüzde 25'i kendi ceplerinden çıkıyor. Prosedürlerimiz de bunun için var aslında, siz de biz de o paraları boşa harcamayalım. Büyük şirketlerde ise biz yüzde 60 destek veriyoruz. Başvurusu kabul edilmeyenlerin de bize küsmemesi gerekiyor. Projenizi geliştirin yine gelin. Biz, bu firma daha önce reddedilmiş demeyiz. Aksine, kendini geliştirmiş yine gelmiş deriz."
ADASO Başkanı Sadi Sürenkök ise önemli bir konuda bir araya geldiklerini belirterek, "TEYDEB'in, ülkemiz sanayi kuruluşlarında Ar-Ge'ye daha fazla kaynak ayırmasını özendirmek için ülke genelinde yaptığı çalısmalar bugün bizim için burada" dedi.
Ar-Ge yatırımlarının önemine değinen Sürenkök şunları kaydetti:
"Türkiye'nin bir misyonu var. 2023'e koyulan hedefler ve bu hedeflere de ulaşmak için belirli adaylar olacak. Türkiye, geçen yıl dünya genelinde en iyi 3. büyüme rakamını yakaladı. Bunun sürdürülebilir olması için bu büyümenin devam etmesi gerekiyor. 2023 hedeflerine ulaşmamız için her yıl ortalama yüzde 7,5 büyümemiz gerekiyor. Bu yıl bildiğiniz gibi büyüme rakamlarımız 2. çeyrek itibariyle 3,1'e geriledi. Yıl sonu itibariyle beklentimiz, Hükümet rakamlarına göre yüzde 4 civarında, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası'na da bakarsak yüzde 2.5 civarında. Biz bunun ortalamasını alırsak yüzde 3-4 arasında büyüyeceğiz gibi bir sonuç var. Türkiye'nin hedefi, 2023'e geldiğimizde dünyada ilk 10 büyük ekonomi arasında olmak. Bunu yakalayabilmemiz için kaynakları çok daha iyi kullanmamız, daha çok katma değer olan, daha çok teknoloji içeren ürünler üretmemiz ve bunları ihraç etmemiz gerekiyor."
TEYDEB Eloteg Bilimsel Programlar Uzmanı Mete Tosunoğlu ise toplantı sonunda, yürüttükleri Ar-Ge destek programları hakkında sunum yaptı.
Muhabir: Adana
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz