TÜBİTAK Başkanı görevinden ayrıldı

ANKARA(ANKA) -Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak'ın görevinden ayrıldığını söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, "TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak'ın istifasına ilişkin bir soruya" şu yanıtı verdi: "Ne istifa ne de görevden alma. Karşılıklı mütabakatla ayrılma diye bunu özetlemekte fayda var. TÜBİTAK özellikle son dönemdeki tartışmaların çok odağındaydı. TÜBİTAK Başkanımız çok iyi bir akademisyen. Ama belli bir süre sonra artık bu iddialar TÜBİTAK'ta biraz işlerin yavaşlama endişesiyle bir kan değişiminin karşılıklı olarak ihtiyaç olduğu ortaya konduktan sonra karşılıklı mütabakatla bu işi sonlandıralım diye görüştük" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Yücel Altunbaşak, Ağustos 2011 tarihinden bu yana TÜBİTAK Başkanlığı görevini yürütüyordu.

-PROF. DR. YÜCEL ALTUNBAŞAK-

Prof. Dr. Yücel Altunbaşak 1971 yılında Kayseri'de doğdu. 2009-2011 yılları arasında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nin Rektörlük görevini yürüten Altunbaşak, Ağustos 2011'den bu yana TÜBİTAK Başkanı olarak görev yapmaktadır. Lisans derecesini Bilkent Üniversitesi'nden 1992'de yüksek şeref derecesiyle aldı. Yüksek lisans ve doktorasını Rochester Üniversitesi'nden sırası ile 1993 ve 1996'da yine yüksek şeref derecesi ile tamamladı. Temmuz 1996'da Hewlett-Packard Araştırma Laboratuvarlarına katıldı. Aynı dönemde Stanford ve San Jose Devlet Üniversitelerinde danışman yardımcı doçent olarak dersler verdi.

Silikon Vadisi'nde üç sene çalıştıktan sonra akademiye geçen Prof. Dr. Altunbaşak, 1999 yılında, Georgia Institute of Technology'de (GATECH) yardımcı doçent olarak işe başladı. 10 sene GATECH'de görev yapan Altunbaşak, bir yandan da endüstri ile çok yakın bir çalışma yürüttü. Uydu ve kablo TV şirketlerine MPEG video sıkıştırıcı cihazı üreten bir firma, Prof. Dr. Altunbaşak'ın geliştirdiği ürün prototipini lisanslayarak başarılı bir şekilde satışına başladı. 2003-2006 yaz aylarında Sabancı Üniversitesi'nin Network Öğretim Üyesi kadrosunda çalıştı. 2006 yılında Vestel ile çalışmaya başlayan Altunbaşak, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde, LCD TV'ler için TÜSİAD Jüri Özel Ödülüne layık görülen "Pixellence" markalı görüntü işleme projesinin başlatılmasına öncülük etmiş ve bu projeyi geliştiren takıma liderlik yaptı.

Reklam
Reklam

Uluslararası alanda 'Sayısal İşaret İşleme' üzerine yaptığı akademik çalışmaları ile adından söz ettiren Altunbaşak, sanayi ve devlet tarafından desteklenen projelerde 19 doktora öğrencisi ile birlikte çalıştı. İlgilendiği araştırma konuları; sıkıştırılmış çoğul-ortam içeriğinin ağ dağılımı, kablosuz video, kablosuz algılayıcı ağlar, video kodlama, biyomoleküler sinyal işleme ve video işlemede ters problemleri içerir. Araştırmaları bugüne kadar 200'e yakın makale ve 50'ye yakın patent/patent başvurusu ile sonuçlandı. Bazı buluşları hâlihazırda lisanslanmış ve çeşitli ürünlere girdi. Kurucu ve danışman olarak yeni kurulan teknoloji şirketleriyle de aktif olarak ilgilendi.

Alanının en prestijli dergilerinde editörlük ve mesleki örgütlerde başkanlık yapan Altunbaşak'ın çok sayıda akademik onur, ödül ve taltifleri bulunuyor.

(ANKA)

(AR/ÖZK)