Tübitak Proje Yarışması Bölge Finali Başladı

TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın Mersin Bölge Finali başladı. KKTC ve Türkiye’den 8 ilden...

TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın Mersin Bölge Finali başladı. KKTC ve Türkiye’den 8 ilden öğrencilerin katıldığı proje yarışmasında, öğrencilerin birbirinden ilginç projeleri sergileniyor.

Gençleri düşünmeye, gözlem yapmaya, merak etmeye ve merak ettiklerini araştırmaya teşvik etmek amacıyla bu yıl 44.'sü düzenlenen TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın Mersin Bölge Finali, 26-29 Mart 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Mersin Üniversitesi'nin (MEÜ) koordinatörlüğünde yürütülen Mersin Bölge Finali’nin açılışı, Yenişehir Fuar Merkezi'nde yapıldı. Mersin, Adana, Gaziantep, Osmaniye, Kahramanmaraş, Kilis, Karaman, Hatay illeri ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki ortaöğretim öğrencilerinin projelerini yarıştırdığı bölge finalinin açılışına Mersin Vali Yardımcısı Nihat Karabiber, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın, İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, TÜBİTAK Araştırma Projeleri Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.

Reklam
Reklam

Törende bir konuşma yapan Rektör Aydın, hayatın gerçekleştirilen hayaller üzerine kurulu olduğunu belirterek, Albert Einstein’ın “Hayal gücü, bilgiden daha önemlidir” sözüne göndermede bulundu. Yaptıkları çalışmalarla özellikle son zamanlarda temel bilimler alanına azalan ilginin tekrar artırılmasını amaçladıklarını ifade eden Aydın, “Biz yaptığımız projelerle temel bilimleri tekrar tercih edilir bir hale getirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Gül de bilimin toplumun ihtiyaçları doğrultusunda gelişim gösterdiğini kaydederek, “Bütün bilim adamları bu doğrultuda çalışmış ve hayal etmişlerdir. Bilimin asıl kaynağı hayaldir. İnsanlar, sorunları çözecek hayaller üretmişler ve hayallerini gerçekleştirmek için çalışmışlar” diye konuştu.

Bugün ihtiyacımız olan değerin, bilimsel çalışmaları değerlendirecek, onları hayal edecek öğrenciler yetiştirmek olduğunu dile getiren Gül, bilgi olmayınca hayal kurmanın da bir anlamı olmadığına vurgu yaptı. TÜBİTAK’ın kendileri için bu noktada önemli bir değeri temsil ettiğini söyleyen Gül, Mersin’in bölge olarak en fazla projeyi hazırladığını ve bu başarısından dolayı TÜBİTAK Bölge Merkezi’nin Mersin’e taşındığını hatırlattı. Mersin’in, bilim ve teknoloji politikalarını belirlemek için TÜBİTAK’ın AR-GE desteği, bilimsel çalışmalara karşı öğrencileri özendirmek ve ilgilerini artırmak açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Gül, “Mersin, geleceğin Türkiye’sinde ön sıralarda yer alacak bir kent. Bizler, bu konudaki sorumluluklarımızın farkındayız. Biz yeşeren umutları büyütmek için geleceğe insan yetiştirme politikalarını oluşturmak istiyoruz. TÜBİTAK’ın Mersin’e armağanı, bu konudaki desteği tartışılamaz. Amacımız, öğrencilerimizi bir takım bilgilerle doldurmak değil, araştırma metotlarını öğretmek ve onlarda araştırma ruhu meydana getirmek” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Çömelekoğlu ise bu yıl TÜBİTAK tarafından düzenlenen ortaöğretim yarışmalarının, gençlerin bilime olan ilgisini ortaya çıkarmak ve gelişimlerine katkıda bulunmak olmak üzere iki önemli amacı bulunduğunu kaydetti. Çömelekoğlu, “Bu yarışma 2004 yılından itibaren yapılmaya başladı. 2005 yılında bölgemiz 44 projeyle yarışmalara katılırken, bu yıl proje sayısı bin 119’a çıktı. Türkiye’de proje başvurularının en fazla olduğu bölge Mersin bölgesi oldu. Bin 119 projeden 138’i bölge sergisine davet edildi” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz