TÜBİTAK Projeleri Sergisi Malatya'da Açıldı

TÜBİTAK 44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Malatya Bölge Sergisi İnönü Üniversitesi yerleşkesinde açıldı. ...

TÜBİTAK 44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Malatya Bölge Sergisi İnönü Üniversitesi yerleşkesinde açıldı.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış törenine TÜBİTAK Malatya Bölge Koordinatörü ve İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan İçen, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut ve öğrenciler katıldı.

İlhan İçen, serginin Türkiye’nin 12 farklı bölgesinde düzenlendiğini, Malatya bölgesindeki gerçekleştirilen sergide 72 projenin yer aldığını belirtti. İçen, şöyle devam etti: “Geçen sene bölgemizde 300, bu sene ise 405 proje başvurusu oldu. Bu projelerden 72’sini sergiye çağırdık. 72 projeden sadece 11 tanesi Ankara’daki finale gidecek. Çok ilginç projelerimiz var. Herkesi sergiyi görmeye davet ediyorum. TÜBİTAK bu sergileri 1968’den beri yapıyor. Türkiye’nin en itibarlı proje yarışmasıdır. TÜBİTAK uzaya uydu gönderiyorsa, eğer helikopter yapıyorsa, helikopter yapımına destek veriyorsa, uçaklar için yazılım programı yapıyorsa eminim bu küçük görünen fakat dünya çapında ses getiren projelerin çok anlama ifade edeceğini söylemek istiyorum.”

Reklam
Reklam

Sergide yer alan bazı projeler ilginç özellikleriyle dikkat çekti. Malatya Özel Rahime Batu Fen Lisesi’nden Ali Osman Kalaycıoğlu ve Buğrahan Selçuk, ‘Tekno Tarih’ projesiyle tarih bilgilerine kolayca ulaşmayı sağlayan ve teknolojiyi aktif şekilde kullanan Tarih hattı projesini hazırladı. Tekno Tarih projesi kapsamında oluşturulan hatta 4444406 numarayı sabit hat veya cep telefonuyla ulaşan insanlar istedikleri tarih bilgisine anında ulaşma imkanına kavuşacak. Ayrıca sisteme entegre kurulacak kısa mesaj sistemiyle ‘tarihten olay sorgulama’ imkanı sağlanacak.

Malatya Bilim ve Sanat Merkezi ile Malatya Yusuf Kenan Anadolu Lisesi’nin ortak yürüttüğü "Bir Kültür Tarihi Araştırması, Malatya’nın Akçadağ Yöresinde Görülen Taş Atma, Taş Atmaya Dayalı Oyunların ve Tarihi Kökenlerinin Araştırılması” projesi de dikkat çekti.

Aziz Kara ve Furkan Kalaycıoğlu isimli öğrencilerin hazırladığı projede Malatya’nın Akçadağ yöresinde günümüzde unutulmak üzere olan taş atma çeşitleri ve taş atmaya dayalı oyunlar araştırıldı. Yöredeki taş oyunlarının Orta Asya’dan süregelen Yörük kültüründen geldiğini ortaya koyan projede, "Yurdumuzda yörüklerin yaşadığı bazı yerlerde aynı oyunların olduğu belirlense de Akçadağ yöresinin kendine has başka oyunları bulunan ve bu kültürün günümüze kadar gelebildiği önemli, bir merkez olduğu anlaşılmaktadır. Bu kültürün yaşatılması için tedbir alınması gerekmektedir. Bu kültürün değerinin fark edilmesi, sahiplenmesi konusunda bu araştırma faydalı olabilecektir." denildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz