TÜBİTAK'dan açıklama

TÜBİTAK, "Formülü buldu, ama yaşı yetmedi" haberiyle ilgili olarak açıklama yaptı.

TÜBİTAK'ın açıklaması şöyle:

"Son günlerde yazılı ve görsel medyada bir öğrencinin projesinin TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması’nda elenmiş olmasına dair haberlerle ilgili olarak bir açıklama yapılmasına gerek duyulmuştur.

TÜBİTAK tarafından, ortaöğretime devam etmekte olan öğrencileri temel ve uygulamalı bilimler alanlarında araştırmaya teşvik etmek, onların yaratıcı yönlerini ortaya çıkartmak ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla 1969 yılından bu yana “TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması” düzenlenmektedir.

Reklam
Reklam

2011 yılında 9 dalda 5111 proje başvurusu yapılmış, 1096 proje bölge sergisinde sergilenmeye değer bulunarak 29-31 Mart 2011 tarihlerinde 12 bölge merkezinde sergilenmiş, 4015 proje ise ilk aşamada elenmiştir. Bölge sergisi sonunda yapılan değerlendirmelerde ise 182 projenin final sergisinde sergilenmesine karar verilmiş, bu projeler de 12-17 Mayıs 2011 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen final yarışmasında sergilenmiş, sergi sonunda yapılan değerlendirme sonucunda 82 proje ödül almaya değer bulunarak ödüllendirilmiştir. Matematik alanında ise yapılan 573 proje başvurusundan 131’i bölge sergilerine katılmaya değer bulunmuş, finalde ise 19 proje yarışmıştır.
Bu yarışma Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projesi Yarışmasıdır ve ortaöğretim müfredatını kapsamaktadır. Proje başvurularının değerlendirilmesinde, ortaöğretim müfredatında yer alan konular esas alınmaktadır. Bu husus, TÜBİTAK 2011 Proje Yarışmaları Kitapçığının “Matematik – Matematik Projelerinde Dikkate Alınması Gereken Hususlar” başlıklı bölümünde “…ortaöğretim düzeyinde yapılacak bir proje çalışması…” denilerek açıkça belirtilmiştir. Öte yandan yine aynı bölümde, çalışmanın “özgün” olması gerektiği belirtilerek bu özgünlükten ne anlaşılması gerektiği örneklemelerle açıklanmıştır.

Reklam
Reklam

Önemle vurgulanması gerekmektedir ki, yarışma TÜBİTAK tarafından değil, üniversitelerimiz bünyesinde oluşturulan bölge koordinatörlükleri tarafından koordine edilmekte ve projeler, alanında uzman üç bilim insanından, her dal için ayrı ayrı oluşturulan Jüri tarafından değerlendirilmektedir. TÜBİTAK personeli, proje değerlendirme sürecinde yer almamaktadır.

Yapılan haberlerde adı geçen öğrencinin başvurusu İstanbul Avrupa bölgesine yapılmış olup, projesi Yıldız Teknik Üniversitesinde görevli öğretim üyelerinin yer aldığı Jüri tarafından değerlendirilmiştir. Ayrıca ilgilinin itirazları üzerine Ankara Üniversitesinde görevli ve matematik alanında uzman bir bilim insanından da danışman sıfatıyla görüşleri alınmıştır. Gerek jüri gerekse de danışman görüşlerinde projede bir makaleden kaynak göstermeksizin alıntı yapıldığı belirtilmektedir. Diğer yandan, yine jüri raporunda proje özetinde bahsedilen çalışmalar ile proje planı içinde araştırma konusu, hipotez geliştirilmesi, süreçler başlıkları altında bahsedilen konuların tutarlı olmadığı; proje planında veri analizi başlığı altında yapıldığı söylenen grafikler üzerinden problemler üretimine proje içinde rastlanmadığı, bunun da proje özetini hazırlayan kişi ile proje planını hazırlayan kişinin farklı olduğu izlenimi uyandırdığı belirtilmiştir.

Reklam
Reklam

Projenin “seviye üstü” olarak nitelendirilmesinin nedeni yukarıda açıklanan hususlar olup, öğrencinin rencide olmaması ve bilime olan şevkinin kırılmaması için bunlar açıklanmamıştır. Ancak gelinen noktada, toplumun bilime olan saygısının istismar edilmemesini teminen söz konusu açıklamanın yapılması mecburiyetinde kalınmıştır.

Öte yandan jüri ve danışman görüşleri, Ankara 15. İdare Mahkemesinde halen görülmekte olan davaya Kurumumuz tarafından verilen cevapla birlikte Mahkemeye sunulmuş olup, davaya savunma yapılmadığı yönündeki ifadeler gerçeği yansıtmadığı gibi Mahkemece işlemin yürütmesinin durdurulmasına yönelik bir karar da verilmemiştir.

Dava süreci devam eden bir konuda daha fazla açıklama yapmanın uygun olmayacağı kanaatiyle kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.

TÜBİTAK İletişim Müdürlüğü"

Anahtar Kelimeler: