TÜBİTAK'ta öncelik savunma ve uzay'ın

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar ve üst düzey komutanların katılımıyla toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı sona erdi.

Toplantı sonrası bir açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) önümüzdeki 10 yıllık dönemde ihtiyacı olan sistemlerin tedariki amacı ile ihtiyaç belirleme çalışmaları tamamlanmış olan projelerin Savunma Sanayii Müsteşarlığı sorumluluğunda başlatılmasının uygun bulunduğunu bildirdi. Gönül, bu projelerde, Milli Sanayii imkanlarının kullanılması ve yurt içi katma değerin en üst düzeye çıkarılmasının esas alınacağını kaydetti.

Reklam
Reklam

Gönül bu çerçevede, Genelkurmay Başkanlığı Sağlık Komutanlığı ihtiyacı olarak seyyar cerrahi hastane; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı olarak, yeni tip denizaltı,

ay sınıfı denizaltı modernizasyonu, havuzlu çıkarma gemisi, denizaltı kurtarma gemisi, SAT botu, acil müdahale ve dalış eğitim botu; Hava Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı olarak keşif gözetleme uydusu, elektronik harp sistemi projelerine ilişkin çalışmaların başlatılmasının karar altına alındığını bildirdi.

Ayrıca Orman Genel Müdürlüğü için de 20 adet yangın söndürme helikopterinin tedarik edileceğini belirten Gönül, Orman Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek konfigürasyona göre helikopterlerin halen Savunma Sanayii Müsteşarlığı bünyesinde yürütülmekte olan TSK genel maksat helikopterleri projesi ile birleştirilerek

müşterek bir proje ile tedarik edileceğini bildirdi. Gönül, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından sözleşme, müzakere ve imza aşamasında bulunan projelerde yüklenici adayı firmalarla gerekli sözleşmeleri imzalamak üzere adı geçen müsteşarlığın yetkili kılındığını söyledi.

Reklam
Reklam

Gönül bu projeler için, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için toplam 17 adet Seahawk deniz helikopterinin yedek parça ve gerekli teçhizatı ile Sıkorsky firmasından tedarik edilmesi; özgün geliştirme yoluyla yürütülen Milgem savaş gemisi projesinde klas kuruluş olarak Türk Loydu, form optimizasyonu için İstanbul Teknik Üniversitesi, savaş sistemleri için Aselsan ve Havelsan firmaları, yardımcı makine, alt teçhizat ve hizmetlerin tedariki için STM firmaları ile sözleşmelerin imzalanmasının kararlaştırıldığını belirtti.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı için Şereflikoçhisar ve Kaynarca'da tesis edilmesi planlanan elektronik tank atış alanlarının Aselsan firması kanalı ile gerçekleştirilmesinin uygun bulunduğunu ifade eden Gönül, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı için de, muharip uçaklar için ihtiyaç duyulan hedefleme ve seyrüsefer podlarının acil olan kısmının yurt dışından temini ve geri kalanlarının Aselsan firması tarafından özgün geliştirme yoluyla üretimi için Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın yetkilendirilmesini kararlaştırdıklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Gönül ayrıca, hükümet tarafından Türkiye'de Araştırma-Geliştirme (AR-GE) faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla 2005 yılı TÜBİTAK bütçesinde 446 milyon YTL kaynak ayrıldığını belirterek, "Savunma ile uzay alanları öncelikli araştırma konuları olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede, TSK ana sistem projeleri ile uyumlu olarak tespit edilen 62 projenin Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından söz konusu TÜBİTAK kaynaklarına müracaat edilerek yürütülmesi karar altına alınmıştır" diye konuştu.
Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Gönül, Savunma Sanayi Holding'de şirket birleşmeleri konusunun görüşülüp görüşülmediğinin sorulması üzerine, konunun bu toplantıda yetiştirilemediğini, başka toplantıda görüşüleceğini söyledi. Keşif gözetleme uydusu hakkında da bilgi veren Gönül, bu teknolojinin Türkiye'de olmadığını ve uyduların askeri amaçlı gözetleme yapacağını ifade etti. Uyduların fırlatılması için öngörülen bir süre olmadığını da belirten Gönül, 2007'ye kadar fırlatılıp fırlatılmayacağı sorusu üzerine, bu uydunun haberleşme uydularından farklı olduğunu ve ilk kez fırlatılacak bur uydu tipi olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam