Tüccardan Ödenmeyen Çeklere Karşı ‘sigorta Ve Sicil’ Önerisi

Karşılığı olmayan çeklerin adedinin artması ticaret erbabını kaygılandırıyor. Çeklerle ilgili şikâyetlerin arttığını belirten İstanbul Ticaret...

Karşılığı olmayan çeklerin adedinin artması ticaret erbabını kaygılandırıyor. Çeklerle ilgili şikâyetlerin arttığını belirten İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, mağduriyetleri önleme adına gereken tedbirlerin alınmasını talep ediyor.

Murat Yalçıntaş, “Oda olarak 2 tedbiri mühim görüyoruz. Biri sigortalama sistemidir. Bu sistemle çekler teminata alınmalı. Diğeri de bilgilendirme sistemidir. Bu sistem ile bir tüccar, çeki alırken keşide edenlerin ne kadar güvenilir olduğunu belirleyebilmeli. Keşide edenlerin daha evvel çeklerinin dönüp dönmediğini sorgulayabilmeli.” diyor.

Reklam
Reklam

2012 Ocak ayında yenilenen Çek Kanunu, ödenmeyen çeklerin adedini katladı. İdari yaptırımlar getiren kanunun yürürlüğü ile karşılığı olmayan çekler, yüzde 80 oranında artarak 904 bin 750’yi buldu. Mağdur olan ticaret erbabı, kredi kartına yöneliyor. Çek için de yeni tedbirler temenni ediyor. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, mahkemelik olan çeklerin tüccarın gelirlerine sekte vurduğunu dile getiriyor.

Çekler için önleyici ve caydırıcı tedbirler öneren Yalçıntaş, “Bu tedbirler ile ilgili talepleri hükümete aktardık. Onların da bir faaliyeti var. İlgili mercilerle de bir araya geldik. Adımlar atılacak, çünkü Türkiye’nin her yanından çekler için şikâyetler yağıyor.” ifadelerini kullanıyor.

Yalçıntaş, çeklerin güvenliğine ve şefaflığına önem verdiklerini vurgulayıp şunları kaydediyor:

“Bu anlamda 2 tedbiri mühim görüyoruz. Tedbirlerden biri sigortalama sistemidir. Bu sistemle çekler teminata alınmalı. Diğeri de bilgilendirme sistemidir. Bu sistem ile bir tüccar, çeki alırken keşide edenlerin ne kadar güvenilir olduğunu belirleyebilmeli. Keşide edenlerin daha evvel çeklerinin dönüp dönmediğini sorgulayabilmeli. Bunlar hayata geçirilirse ödenmeyen çeklerle ilgili bir sorun kalmayacaktır.”

Reklam
Reklam

“EŞ ONAYININ KALDIRILMASI KREDİ ALIŞVERİŞİNİ KOLAY KILACAK”

Borçlar Kanunu’nun yürürlüğü ile ortaya çıkan, banka kredilerinde eş onayı aranması ile ilgili madde kısmen kaldırılıyor. Buna göre ticari olup 5 kalemde kullanılan banka kredilerinde eşin onayı aranmayacak; konut ve ihtiyaç gibi kredilerde ise aranacak.

İTO Başkanı Yalçıntaş, kanunu bu hali ile olumlu buluyor; ticari kredi kullanımını artıracak bir hamle olarak yorumluyor. Yalçıntaş, şöyle devam ediyor:

“Ticari kredilerde eş onayı ortadan kalkacak. Bu kredi alışverişini kolay kılacak. Bu hakikaten Anadolu’da faaliyet yürüten, İstanbul’da mal alıp satan ticaret erbabı için kolay değildi. Öte yandan pek çok kadın ticari hayatın içinde değil. Çok takip etmiyorlar; para nedir, kredi nedir bilmiyorlar. Yepyeni uğraşlar ile karşılaştıklarında mutsuz oluyorlar. Onun için bu yeni kanunu memnuniyetle karşılıyorum. “

Murat Yalçıntaş, ticarethanelerin kendi sorumlulukları olduğuna işaret ederek, “Ama birey evini ya da ortak malını ipotek etmeyi dilediği takdirde eşinin onayını almalı. O ayrı olup, devam edecektir.” diyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: