TÜDEF doğalgaz zammının iptali için dava açtı

ANKARA (ANKA) - CHP'li Milletvekili Mehmet Sevigen'in ardından Tüketici Dernekleri Federasyonu(TÜDEF) da son doğalgaz zammının iptali istemiyle idare mahkemesinde dava açtı.

TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin, Danıştay önünde yaptığı basın açıklamasında, "fahiş zam" olarak nitelendirdiği son doğalgaz zammının yasaya aykırı olduğunu belirterek, BOTAŞ'ın siyasi nedenlerle bazı kamu kurumlarından tahsil edemediği 15 milyar YTL alacağının finansal yükünü zammın nedenleri arasında gösterdi.
BOTAŞ'ı "basiretli tüccar gibi davranarak alacaklarını bilerek tahsil etmemekle" suçlayan Çetin şunları dedi: "Özel bankalardan yüksek faiz oranıyla kredi alarak işletmeyi idare etmek yönüne gitmiştir. Başta Ankara Büyükşehir Belediyesi olmak üzere alacaklarının bir kısmından vazgeçmiştir. Siyasi nedenlerle silinen alacak tutarı 1 milyar YTL'dir. Tahsil edilmeyen alacakların silinen gecikme zammı alacaklarının, yüksek maliyetle kredi kullanmanın birim doğalgaz maliyeti içindeki payı yüzde 30 ile 40 arasındadır. Yüksek oranlı zam kararının altında yatan gerçeklerden birisi budur. İdari kusurlar nedeniyle işletmenin ettiği zarar bu kararlarda etkisi bulunmayan tüketiciye yüklenemez. Özellikle son doğalgaz zammı ile tüketici kış ortasında sırtından vurulmuştur. Yıl içinde daha önce yapılan zamlarla birlikte yüzde 82'ye varan doğalgaz zammı kararı Anayasanın sosyal hukuk devleti ilkesine de aykırıdır."

Reklam
Reklam

-"TÜKETİCİ ‘DOĞAL KAZ'A DÖNDÜ"

Doğalgaz zammının ardından elektrik zammının da kuyrukta beklediğine işaret eden Çetin, "Enerjideki bu insafsız ve fahiş zam, akla mantığa, hakkaniyete aykırı olduğu gibi hukuka da aykırı olup geri alınması gerekir. Zam o kadar zalimcedir ki, yetkililer zammın kökünün dışarıda olduğunu savunmaktadırlar. Üstelik tüketici ‘doğal kaz' yerine konmakta, ‘ölme tüketici, yaz gelince fiyatlar düşecek' diye hakaret edilmektedir" dedi. Bu arada üzerinde, "Tüketici doğal kaz değildir" şeklinde bir yazı bulunan, kaz kostümü giymiş eylemci de dikkat çekti.

-"ZAMLARA HAYIR" ÇAĞRISI
Çetin, hükümetin yeni misyonunun "durmak yok zamma devam" olduğunu iddia ederek, tüketicileri "zamlara hayır" demeye çağırdı. Çetin, "Bu zalimce zamları durduracak olan tüketicinin kendisidir. Tüketiciler için dayanılmaz zam sağanağından kurtulmanın yolu kalan son gücüyle zamlara ‘hayır' demektir. Bu nedenle tüketiciler, işçi ve memurlar ve diğer kesimler kendi örgütlerinde bir araya gelerek seslerini daha güçlü duyurmalıdırlar. Zammı durdurmanın tek yolu örgütlü karşı koyuştan geçmektedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam