Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, “Tüketici yasasında devrim” başlıklı haberlere tepki göstererek, “Bankalar vatandaşın üzerinden yılda 17 milyar TL haksız kazanç sağlıyor” dedi.
Tüketici yasasındaki düzenlemeleri değerlendiren Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, düzenlemelerin uygulama konusunda yetersiz kaldığına dikkati çekti. Bankaların kredi kartlarından aldığı yıllık aidat ücretlerine de tepki gösteren Sıtkı Yılmaz, "Tüketici yasa taslağıyla ilgili tüketici örgütlerinin görüşleri alınmamıştır. Bu sebeple taslak hakkında tam bilgi sahibi olmadığımız için bütüne dair eleştiri ve katkımızı sunacak durumda değiliz. Ancak basına yansıdığı kadarıyla taslak hakkında bilgi sahibiyiz. Devrim olarak sunulan tüketici yasa taslağındaki düzenlemeler tüketici örgütlerinin de dile getirdiği ve 2008 yılında TBMM’de yasa tasarısı haline gelen ve bir yıl içinde genel kurula indirilmediği için kadük olan yasa tasarısındaki düzenlemelerle hemen hemen aynıdır. Yeni bir şey söz konusu değildir. 2008 yılından beri bankaların 31 kalem üzerinden tüketiciden 5 yıl aldığı 70-80 milyar TL haksız kazançtan başta BKM ve BDDK olmak üzere Bakanlık ve dolayısıyla hükümet sorumludur. Bankaların tüketiciden 31 kalem üzerinden yılda 17 milyar TL aldığı tespiti bulunmaktadır. Bu haksız kazançla ilgili bugüne kadar neden tedbir alınmadığı tüketici tarafından sorgulanmaktadır" ifadelerini kullandı.
"CAYMA SÜRELERİ YETERSİZ"
Yeni düzenlemeleri değerlendiren Yılmaz, "Bakanlığı tüketici lehine aldığı her kararı destekleriz. Genel olarak taslaktaki cayma sürelerini ve yaklaşımını olumlu değerlendirmekle birlikte yetersiz bulunmaktayız. Sorunların daha çok uygulamalardan kaynaklandığını savunmaktayız. Kredi kartından bir defaya mahsus kart ücreti alınacağı düzenlemelerde yer almaktadır. Kredi kartı yıllık faiz oranı yüzde 28, geciktirme faizi yüzde 33,84’tür. Ayrıca üye iş yerleri üzerinden alınan komisyon kredi kartının maliyeti 5-6 TL arasında değişmektedir. Kart ücretinin bir defa dahi olsa 50 TL olarak alınması haksızlıktır ve hakkaniyet ölçülerine aykırıdır” dedi.
"Ayıplı mal ve hizmet konusunda süre 6 aya çıkarılmaktadır" diyen Yılmaz, “30 gün iken buna uyulmadı ki 6 ay olunca uyulsun. Burada önemli olan uygulanmalıdır. Tüketici ayıplı malı satıcı malı alacak mı yoksa servise mi yönlendirecek? Tedbir alınması gereken süreç budur” şeklinde konuştu
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz