TÜDEF: Halkımız bitkisel tedavilerle kandırılıyor

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, televizyon ekranları ve internet üzerinden reklamı yapılan...

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, televizyon ekranları ve internet üzerinden reklamı yapılan bitkisel ilaçlarla vatandaşların kandırıldığını söyledi.
Bitkilerin, insan sağlığı üzerinde olumlu etkisinin bulunduğunun herkes tarafından bilindiğini hatırlatan TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, ancak bu bitkilerin hastalıkları iyileştirici ve tedavi edici vasıflarının bulunduğunun henüz ispatlanamadığına dikkat çekti. Yılmaz, şunları söyledi: "Bitkilerin ilaç vasfı taşıdığına ilişkin imalar dahi yürürlükteki mevzuatımıza aykırılık teşkil etmektedir. Buna rağmen son bir yıldır uydu üzerinden, internet sitelerinden, kablolu yayın yapan televizyonlarda, ulusal ve yerel gazetelerde kanser, damar ve kalp rahatsızlığına, kısırlığa, iktidarsızlığa, romatizma, şeker, tansiyon ve mide hastalıklarına ‘bitkisel gıda takviyesi’ adı altında bitkisel çözümler önerilmekte ve verilen danışma hatları üzerinden de satışları yapılmaktadır. 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 24. Maddesinin 3.fıkrası; ‘…her türlü yazılı ve görsel basın aracılığı ile sunulan bilgi dahil, gıdanın etiketlenmesi, tanıtımı, reklamı ve sunumu tüketiciyi yanıltıcı şekilde yapılamaz” demektedir.’ Bu tanıtım ve satışlar, sözde sağlık programları adı altında yapılmakta ve ürün tanıtımlarında ilaç algısı yaratılmakta ‘çocuğu olmayanlar’, ‘iktidarsızlık sorunu olanlar’, ‘kalp damar rahatsızlığı olanlar ekran başına’ denilerek tüketici bam telinden vurulmaktadır. Hastalık tedavisinde bitkisel çözümlere ait verilen örnekler de son derece abartılı, yanıltıcı ve aldatıcıdır. Bu tanıtımların sözüm ona doktor unvanıyla yapılması dahi tüketiciye bir şekilde umut vermekte ve tüketiciyi etkilemektedir."
Tıbbi yöntemleri bir tarafa bırakan ve bitki takviyelerini öne çıkararak tanıtım yapan ve tüketiciyi aldatanlara karşı mücadelelerinin sonuna kadar süreceğini dile getiren Yılmaz şöyle devam etti: "Kamu sağlığının korunması açısından değerli basınımızın üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğine inanmak istiyoruz. Çünkü bu yol ve yöntemler hastalıklara çözüm olarak toplum önüne konamaz. Denetimsiz yapılan bu uygulamaların kamu sağlılığını ciddi bir şekilde olumsuz etkileyeceğinin altını çizmek istiyoruz. Bir kısım ulusal ve lokal yayın yapan televizyonlarda, gazetelerde ve internet sitelerinde bir ilaç algısı yaratılarak pazarlanan bitkisel ürünler son derece tüketiciye pahalı satılmakta,tüketici bu yolla adeta soyulmaktadır. Yine ülke genelinde açılan ‘Bitki ve şifa merkezleri’ satış noktaları ve bitkisel ürün satan aktarlarda da hangi bitkinin hangi hastalığa iyi geldiğine ilişkin tanıtım panoları bulunmaktadır. Bunun mutlaka önlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Çünkü bu yolla aldatılan milyonlarca tüketicinin sağlığı sözkonusudur. Kamu sağlığını yakından ilgilendiren bu konu ile ilgili sürekli ve etkin denetimlere ve tedbirlere ihtiyaç bulunmaktadır. Gıda denetimleri için Tarım Bakanlığını,Kamu sağlığının korunması adına Sağlık Bakanlığı yetkililerini göreve davet ediyoruz.Bu konuyu yakından takip edeceğimizin de bilinmesini istiyoruz."
Tüketicilerin bu konuda daha dikkatli davranmalarını, tedavilerini tıbbi yöntemlerle devam ettirmelerini, tedavi ve hastalıkları iyileştirici özelliği olmayan ve son derece pahalı satılan bu bitkisel ürünleri satın almamaları tavsiye eden Yılmaz, yanıltılan ve aldatılan tüketicinin tüketici dernekleri üzerinden Reklam Kurulu’na başvurmasını önerdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz