Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, elektrikte yaşanan kayıp-kaçak sorunun giderek büyüdüğünü söyledi. Vatandaşların yoğun şikayeti üzerine TBMM Dilekçe Komisyonu’nun konuyu gündemine aldığını belirten Yılmaz, “Alt komisyon kurularak 3 Kasım 2011’de TBMM’de EPDK ve tüketici örgütleri ile üst yönetimlerinin görüşlerini almıştır. TÜDEF ve bileşenleri de komisyonda görüşlerini dile getirmişlerdir.” dedi.
TÜDEF ve bağlı dernekler olarak konuyu TBMM’de yakından takip ettiklerini dile getiren Başkan Yılmaz şöyle devam etti: “TBMM’de temsil edilen siyasi partilerin grup başkan vekilleriyle de görüşerek bu haksız uygulamaya son verilmesi için yasal bir düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesini talep edeceğiz. Ülke genelinde uygulanan kayıp kaçak oranı yüzde 14.6’dır. Kayıp-kaçak bedeli tüketime bağlı olarak artmaktadır. Devletin ve özel şirketlerin bu konuda ciddi sorumluluğu bulunmaktadır. Tahsil edemediği kayıp-kaçak elektriği, tüketiciye fatura etmektedirler. Tüketiciden tahsil edilen kayıp-kaçak bedeli, kayıp-kaçağın önlenmesine yönelik kullanmamaktadırlar. Kayıp-kaçağın yanında yine tüketiciden tahsil edilen sayaç okuma bedeli ve dağıtım bedelinin de hukuka aykırı olarak alındığını ve bu uygulamaya son verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 4628 Sayılı Elektrik Piyasası kanununda bu kesintilerin yapılacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır. Kayıp-kaçak dahil olmak üzere bu kesintiler ikincil mevzuat kapsamında yürütülmektedir.”
Kayıp-kaçak elektrikte uygulanan ulusal tarifenin 2012 yılı sonunda sona ereceğini ve bölgesel tarifeye geçileceğini hatırlatan Sıtkı Yılmaz şunları söyledi: “Bu uygulama ilk bakışta olumlu gibi görünse de komşunun komşuyu şikayet edeceği bir durum da yaratacaktır. Devlet bu durumları yaratacak bir uygulamanın sakıncalarını şimdiden görmeli ve sosyal devlet anlayışı içinde konuya bir çözüm bulmalıdır. Kayıp-kaçak ve diğer hukuksuz uygulamalarla ilgili bilinçli tüketici tavrı son derece önem kazanmaktadır. TBMM’ne yaptığı yoğun şikayetlerini aynı zamanda Tüketici Sorunları hakem heyetlerine yapmaları için çağrıda bulunuyoruz. Bu konuda hak arama yollarına başvurmalı bu haksız ve hukuksuz uygulamaya son verilmesi için elinden geleni yapmalıdır. Tüketici, iadeli taahhütlü mektupla hizmet aldığı dağıtım şirketinden kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedelinin iadesini talep etmelidir. Talebine olumlu yanıt alamayan tüketici mutlaka Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurmalıdır. Bu konuda tüketici, kendisine en yakın tüketici derneğine başvurarak her türlü yardımı alabilir. Derneklerimizden kayıp-kaçak elektrik konusunda hazırlanmış dilekçe temin edebilirler. Bir taraftan konunun çözümü için tüketici dernekleri ve üst yönetimi olarak TBMM’de çalışmalarımızı yoğunlaştırırken, diğer taraftan tüketicilerimizin de ses getirecek şekilde Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri'ne başvuruda bulunması sorunun çözümünü kolaylaştıracaktır. Örgütlü ve kararlı mücadelemize devam edelim.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz