TÜDEF: Krizi yaratanlar, krize çare bulamazlar

ANKARA(ANKA)-TÜDEF Başkanı Ali Çetin, sivil toplum örgütlerinin tüketimi artırma kampanyasına tepki göstererek, "İşveren örgütleri tüketiciye rağmen, tüketici adına politika üretemezler, söz söyleyemezler. Söylerlerse de inandırıcılığı olmaz" dedi.

Çetin, yazılı açıklamasında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde beş işveren örgütü ile Hak-İş, Türk-İş, Kamu-Sen'in bir araya gelerek başlattığı "Kriz varsa çare de var" seferberliğine işaret etti. Tüketicilerin temsilcisi TÜDEF dışlanarak, görüşü alınmadan, işveren örgütlerinin tüketici adına görüş ifade etmesinin Türkiye'ye özgü bir çarpıklık olduğunu belirten Çetin, "İşveren örgütleri tüketiciye rağmen, tüketici adına politika üretemezler, söz söyleyemezler. Söylerlerse de inandırıcılığı olmaz" dedi.

Reklam
Reklam

Yapılan önerilerin ise, mevcut krizin nedenlerini anladığını söyleyen en tepe sermeye örgütlerinin hala krizin temel nedenini almadıklarının en açık göstergesi olduğunu ifade eden Çetin, şunları söyledi:

"Mevcut kriz, ham madde yetersizliğinden, kapasite yetersizliğinden, sermeye yetersizliğinden değil tüketicilerin alım gücünün düşmesinden, sürekli tüketim için yönlendirilen tüketicilerin borçlanarak yaptığı tüketim nedeniyle aldığı kredi borçlarını ödeyememesinden, yani tüketicinin iflasından doğmuştur. Bu nedenle krizden çıkmanın en temel çözümü tüketicinin alım gücünün artırılmasıdır. Tüketicinin alım gücünün artırılması ise, maaş, ücret ve emekli maaşlarının artması, işten atılmaların durarak tersine istihdamın artması, çalışma yaşına gelen genç nüfusa iş yaratılması gibi önlemlerle mümkündür. Bu asıl önlemlerin yanında diğer önlemler ise ana politikaya destek olacak önlemler olmalıdır."

Çetin, bankaların kriz döneminde kar arttırmasına da tepki göstererek, "Bu krizde tüm kesimler ağlarken, bankaların krizin olmadığı 2008 yılının ilk çeyreğine göre karlarını yüzde 33 oranında artırmaları ise kimlerin kriz fırsatçılığı yaptığını, krizi hangi yollarla fırsata çevirdiğinin açık ve tartışmasız biçimde ortaya çıkarmıştır" dedi. (ANKA)

Reklam
Reklam