Teknik Üretim ve İhracatı Destekleme Platformu Derneği(TÜDEP) Başkan Murat Yetişgin, Türiye’nin 2023 hedefleri kapsamında ihracata katılmayan KOBİ’leri, sisteme dahil ederek 500 milyar dolar hedefine ulaşmayı planladıklarını söyledi. Yetişgin, “TİKE programı bölgesel ihracat seminerlerinin de içinde yer aldığı bir saha projesi yürüterek 2023 ihracatında Türkiye’nin her yanında yaklaşık 12 bin ihracat yapmayan ve yeni ihracata yönelik KOBİ işletmesini sürece katmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.
Eskişehir’in ekonomideki durumu ve gelecek yıllardaki ihracat hedefleri 1. Eskişehir İhracat zirvesinde masaya yatırıldı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Konferans salonunda düzenlenen programda TÜDEP Başkanı Murat Yetişgin, Türkiye’nin 2023 hedeflerinin 500 milyar dolar olması için saha çalışmaları yaparak ihracata katılmayan KOBİ’lere yönelik eğitim verdiklerini söyledi. İlk zirveyi Eskişehir’de gerçekleştirdiklerini kaydede Yetişgin, “Bu zirvede ihracat yapmaya yeteneği olan fakat günlük ihracat yapamayan sanayici ve üreticimizi ön ihracat programına alarak ihracat konusunda temel noktalardan bilgi alıyorlar.” dedi.
Türkiye’de ihracata katılmayan küçük ölçekli işletmelerin eğitimlerle sektöre dahil etmeyi planladıklarını ifade eden Yetişgin, “TİKE programı bölgesel ihracat seminerlerinin de içinde yer aldığı bir saha projesi yürüterek 2023 ihracatında Türkiye’nin her yanında yaklaşık 12 bin ihracat yapmayan ve yeni ihracata yönelik KOBİ işletmesini sürece katmayı hedeflemekteyiz.” ifadelerini kullandı.
2023 hedeflerinin Türkiye’nin Cumhuriyet tarihi içerisinde koyduğu önemli bir ekonomik hedeflerden biri olduğuna değinen TÜDEP Başkanı Yetişgin, “Ülkenin geleceği için gerçekleştiği takdirde çok öenmli bir misyon yerine getirilecektir. Biz bu saha çalışmalarına KOBİ işletmelerini de katarak, mal, ürün ve destek sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.
ESKİ BAKAN AKARCALI: 10 YIL SONRA AFRİKA, TÜRKİYE’NİN PARÇASI OLACAK
TÜDEP Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve Eski Bakan Bülent Akarcalı ise, Türkiye’nin 2023 hedeflerinde ortaya koyduğu 500 milyar dolarlık hedefin yalnız üretim olmadığını söyledi. “Sanayici ve hizmet sektörünün arkasında çok güçlü dürüst bir finans sistemi gerekiyor. Hiçbir ihracatçı kendi ihracatını finanse edemez. Bunun arkasında çok ciddi bir lojistik gerekiyor.” diyen Akarcalı, 500 milyar dolarlık hedefin hayal olmadığını kaydetti.
Türkiye’ye birçok ülkede etkinliğinin arttığını belirten eski Bakan Akarcalı, Afrika’nın Türkiye’ye bakışını şöyle değerlendirdi: “Ben 10 yıl sonra Afrika’nın Türkiye’nin bir parçası haline geleceğine fiilen inanıyorum. Yalnız ihracat açısından değil, dinimizin yayılması, kültürümüzün yayılması konusunda önemli. Avrupalı inanın zenciyle ilişkisiyle Türk’ün ilişkisi arasında dağlar kadar fark var. Şuandaki çağdaş Avrupalı insan eskiden köle gibi kullanırken, şimdi sevdiği köpeği gibi davranıyor. Ona çok iyi bakıyor. Besliyor ama kendinden kabul etmiyor. Ama bizim insanımız onun kulübesinde bağdaş kurum sohbet edebiliyor. Aramızdaki kültür kendisine adam yerine koyması açısından gerçekten önemli.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz