TÜFE, beklenenin altında

WASHİNGTON (İHA) - ABD yatırım bankacılığı grubu Morgan Stanley analistleri, dün açıklanan Nisan ayı enflasyon rakamlarının ardından yaptıkları değerlendirmede Türkiye'de enflasyon oranının giderek daha az belirsiz hale geldiğini ve yılsonu için yaptıkları projeksiyonların altında gerçekleştiğinibelirtiyorlar.

Açıklanan enflasyon oranlarına ilişkin değerlendirmelerinde enerji, yönetim fiyatları ve vergilerdeki değişiklikler hariç bırakılarak hesaplanan çekirdek tüketici fiyatlarının yılın ilk 4 ayında sadece yüzde 0.3 arttığına dikkat çekiyorlar. Analistler, çekirdek enflasyondaki bu değişimin yıl sonu için enflasyon oranını yüzde 9.0'dan yüzde 6.2'ye çektiğini vurguluyorlar.

Reklam
Reklam

GARCH modeline göre enflasyondaki volatilitenin 1990'larda yüzde 6.58 iken geçtiğimiz yıl yüzde 1.4'e düştüğünü, bu yıl da yüzde 1.2'ye gerilemesini beklendiğini aktaran Morgan Stanley analistleri, volatilitenin azalmasını Türkiye'de dezenflasyon sürecini kolaylaştırdığını ifade ediyorlar.

Analistler, Türkiye'de enflasyon oranlarının fiyat istikrarı bandına yakın seyretmeye devam ettiğini belirtirken, bu trendin devam etmesi ile birlikte kurlardaki inip çıkmaların etkisinin azalacağını vurguluyorlar.

Morgan Stanley analistleri, şimdi Türkiye'nin yeni uğraşı olan makroekonomik normalizasyonun ötesine geçerek artar yabancı doğrudan yatırımlarının desteği ile mikroekonomik ayarlamalar üzerine odaklanılması gerektiğini belirtiyorlar.