TÜFE, faiz indirimini destekliyor

İMKB-100 Endeksi dünü yüzde 0,84 oranında değer kazancıyla tamamladı. Günlük işlem hacmi 2.072 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Güne yurtdışındaki toparlanma çabasıyla hafif alıcılı başlangıç yapan endekste, ilk hedef direnç bölgesi olan 46,000’e yönelim görüldü. Ancak bu akabinde kar satışlarıyla karşılaşıldı.

Sözkonusu satış baskısıyla en düşük 45,100 puanı gören endeks, öğleden sonra ABD verilerine odaklandı. Kapanışa doğru gelen toparlanma eğilimi ile günü 46,146 puandan tamamladı.

Yurtdışında da karışık görünüm hakimdi. Dün sabah gelen karışık görünümlü Euro Bölgesi verilerinin ardından, güniçinde ECB’nin büyüme beklentilerinde 2009 için yüzde 3,8-yüzde 4,4 arasında daralma beklendiğini belirtmesi, 2010 yılı için ise yüzde 0,5 ile yüzde 0,9 büyüme öngördüğünün açıklaması, büyümeye daitr belirsizlik olduğu mesajı verdi ve Avrupa borsaları günü olumsuz tamamladı. ABD’de ise gözler verilerde idi.

Reklam
Reklam

Haftalık işsizlik verileri bu haftada beklentilerin üzerinde gelerek açılış itibariyle ABD’de satış baskısına neden oldu. Ancak hemen ardından beklentilerden iyi gelerek hizmet sektöründe daha az daralmaya işaret eden ISM verisi, zincir perakende mağazaları Costco Wholesale ve Gap'den gelen beklentilerin üzerindeki satış rakamları ve Çin borsasında son 6 ayın en yüksek kapanışın yaşanması, ABD borsalarında olumlu kapanışlara neden oldu.

Sabah Asya’da pozitif ağırlıklı karışık görünüm hakim. ABD vadeli piyasalarda yatay seyir görülmekte. Avrupa’da ise alıcılı açılış bekleniyor. Dün yurtiçinde önemli gündem maddesi ise Ağustos ayı enflasyon verileri idi. Verilerde TÜFE'nin beklenenin aksine düşüş göstermesi, TCMB’nin faiz indirimini desteklemiş görülüyor.

Güne bu gelişmelerin etkisiyle alıcılı başlangıç yapmasını beklediğimiz endekste, ilk etapta 46,300 direnç seviyesinin üzerine yönelim görülebilir. Bu seviyenin kırılımı durumunda 46,500 – 46,800 bölgesi yeni direnç olarak karşımıza çıkmakta. Aşağıda ise 46,000 – 45,500 bölgesi hedef destek olmayı sürdürüyor. Bugün yurtdışı veri akışı önemli. ABD’de tarımdışı istihdam verisi önemle izlenecek. Hafta içinde beklentilerden kötü gelen özel sektör istihdam verisinin etkisiyle, bugünkü veri öncesi tedirginlik görülebilir. Veri ise piyasaların yönünde etkili olacaktır.

Reklam
Reklam