TÜGİAD'dan "3 ekim" açıklaması

İSTANBUL (İHA) - Türkiye 3 Ekim ile birlikte müzakere görüşmelerine başlamasının sevindirici olduğu ancak sürecin zorlu geçeceği bildirildi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye-AB ilişkilerinde 3 Ekim'in 1963 yılında imzalanan Ankara Anlaşması'ndan bu yana geçen zamanda bir tarihi eşik olarak algılanması gerektiği belirtildi. Aslında Türkiye'nin mutlu bir sona değil disiplinli bir çalışma dönemine girdiği kaydedilen açıklamada, "6 Ekim 2004 tarihli Avrupa Komisyonu'nun Türkiye raporu, 17 Aralık 2004 Brüksel Zirvesi sonuçları ve nihayet bunların ışığında kaleme alınıp, uzun ve yıpratıcı müzakereler sonunda üzerinde mutabakata varılabilen 3 Ekim 2005 müzakere çerçeve belgesi önümüzde kat edilecek yolun ne denli zorlu koşulları kapsadığının göstergeleri mahiyetindedir. İnancımız bütün zorlukları aşmak için gerekli donanıma sahip olduğumuz yönündedir" denildi.

Reklam
Reklam

İçine girilen yeni dönemin bir yandan Türkiye'nin cesaret sınırlarının zorlanmasını gerektirebilecek, öte yandan topluluk müktesebatına uyum doğrultusunda atılacak adımlarla Türkiye tarihinin eşine rastlanmamış bir toplumsal dönüşümle karşı karşıya gelmesine yol açacağı ifade edilen açıklamada, TÜGİAD'ın bu yeni dönemde kendisine düşen görevlerin bilincinde olduğuna değinildi.

TÜGİAD'ın açılacak müzakere başlıklarının hemen hepsinin doğrudan ya da dolaylı Türk iş dünyası üzerinde etkilere yol açacağının farkında olduğu kaydedilen açıklamada, "Her dosya başlığı bizler için yeni riskleri ve yeni avantajları gündeme taşıyacaktır. Bu çerçevede en gerçekçi yaklaşımla risk ve avantajların farkında olunması, riskleri asgariye indirmek, avantajları da azami ölçüde kullanabilmek için çok önemli çalışmalara gereksinim olduğu açıktır. TÜGİAD olarak bu amacımız doğrultusunda müzakerelerle Türk iş dünyası arasında bir köprünün tesis edilmesi için pek çok girişimin ve hazırlığın olduğunu izlemekteyiz. TÜGİAD bu kapsamda da üzerine düşen bütün görevlere hazırdır. İçine girilen yeni dönemin hepimize ağır sorumluluklar yüklediğinin bilinci içinde, yarınların Türkiye'sini ve AB'sini şekillendirmek üzere çıktığımız bu yolculuğun mutlu sonla noktalanacağına inancımızı bir kez daha vurgulayarak 3 Ekim başarısında yer alan bütün mevcut ve potansiyel AB yöneticilerini kutluyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Reklam
Reklam