Tuğla ocakları kapandı

AFYON (İHA)- Afyon'un Başmakçı İlçesi'nde bir zamanlar 600 ailenin ekmek parası kazandığı tuğla ocaklarının, artık yok olmak üzere olduğu belirtildi. Türkiye'nin bir çok iline günde 50-55 kamyon mal gönderen tuğla ocakları, şimdi yıkık dökük bir harabeyi andırıyor. Eskiden 90 tuğla ocağının faaliyet gösterdiği Başmakçı'da şimdi sadece bir işletme çalışıyor.

Blok tuğla üretimine başlanmasıyla birlikte 1980'li yıllardan sonra kapanmaya başlayan tuğla ocakları, Başmakçı İlçesi için önemli bir geçim kaynağı olarak gösteriliyordu. İlçenin batısında bulunan Acıgöl'ün yanındaki toprakların tuğla yapımına uygun olması sebebiyle bu bölgede kurulan ocaklar, işsizlik sorununu büyük ölçüde çözüyordu. Geçmişte, özellikle yaz aylarında birçok gencin kamyonlara tuğla yükleyerek ekmeğini kazandığı Başmakçı'da şu anda sadece 1 tuğla ocağı faaliyetlerini sürdürüyor.

Reklam
Reklam

TANESİ 50 BİN LİRA Tuğla ocaklarında tarihi yaşatmaya çalışan tek işletmeci olan Lütfi Fidan, bir zamanlar Başmakçı İlçesi'nin tuğla ocakları sayesinde 'Küçük Almanya' diye anıldığını belirterek, ocakların artık yok olma noktasına geldiğini söyledi. Geçmişten gelen bir özenti olduğu ve bu işi severek yaptığı için tuğla ocaklarından ayrılamadığını söyleyen Fidan, "Tuğla yapımı çok zahmetli ve fedakarlık isteyen bir iş. Tanesini 50 bin liradan sattığımız Başmakçı tuğlaları, şu anda ocak ve şöminelerde kullanılıyor. Ancak ben de önümüzdeki yıl bu işi bırakmayı düşünüyorum. Maliye, çalıştığımız yere ruhsat vermiyor" diye konuştu.

Tuğlanın yapımı şöyle gerçekleşiyor: Tuğla yapılacak toprak, "çamur çukuru" denilen yere doldurularak üzerine su verilip bir gün bekletiliyor. Çukurdaki çamur bir gün sonra kürekle karıştırılıyor ve ayaklarla saatlerce çiğneniyor. Çiğnenen çamurlar işçiler tarafından kalıplara aktarıldıktan sonra 4 gün boyunca güneş altında tutuluyor. Tuğlalar daha sonra ocağın içine atılarak 35 saat kızgın ateşte pişiriliyor.

Reklam
Reklam