ANKARA(ANKA)-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde son aşamaya gelindiğini belirterek, 59 milyon kişinin sisteme kaydının yapıldığını ve 67 ilde listelerin askıya çıkarıldığını bildirdi.
TÜİK'ten yapılan açıklamada, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışmalarına 25 Nisan 2006 tarihli Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun kabul edilmesiyle başlandığı hatırlatıldı. Açıklamada, ilgili yönetmelik kapsamında "Ulusal Adres Veritabanı" oluşturulduğu kaydedilerek, her adrese 11 haneli sabit bir numara verildiği, çalışma kapsamında bazı cadde-sokak ve bina numaralarının değiştirildiği anlatıldı.
Türkiye çapında geçen yıl ekim ayı itibariyle Ulusal Adres Veritabanı'na kaydedilen adreslere ziyaretlerin başladığı belirtilen açıklamada, hanelerde ikamet eden kişilerin tespit edildiği ve TC kimlik numarasına göre Mernis kayıtlarının eşleştirildiği kaydedildi. Açıklamada, bu güne kadar yaklaşık 59 milyon kişinin sisteme kaydının yapıldığı vurgulandı.
67 İLDE LİSTELER ASKIYA ÇIKARILDI
Açıklamada, ikamet adres kayıtlarından oluşan askı listelerinin çalışmaların tamamlandığı 67 ilde kontrol edilmesi için TÜİK'in internet sitesinde ve muhtarlıklarda askıya çıkarıldığı belirtildi. Açıklamada, Ankara, Bursa, Denizli, Kilis, Yozgat, Kocaeli, Konya, Van, Muş, Hakkari ve Bitlis'te 7 Mayıs 2007 tarihinde, Gaziantep ve
Adıyaman'da 10 Mayıs 2007 tarihinde listelerin askıya çıkarılacağı bildirildi.
Askı süresince, çeşitli nedenlerle kendisine ulaşılamayan kişilerin de belirlenmesinin amaçlandığı ifade edilen açıklamada, bu kapsamda vatandaşların TÜİK'in internet adresinden, muhtarlıklardan adres bilgilerini kontrol etmesi, adres kodu bilgilerini kontrol etmesi ve varsa eksiklikleri gidermesi gerektiği vurgulandı.
Bundan sonra adrese dayalı tüm kamu hizmetlerinde ve resmi işlemlerde sisteme kayıtlı ikamet adreslerinin esas alınacağı hatırlatılan açıklamada, "Vatandaşların bu konuda duyarlı davranmaları, gelecekte hizmet alımında bir mağduriyetle karşılaşmamaları için çok önemlidir" uyarısı yapıldı.
Açıklamada ayrıca, askı süreci tamamlandığında, sistemin İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne devredileceği belirtildi.