TÜİK Araştırmasına Göre Şırnak’ta Bir Evde 8, Çanakkale’de 2,9 Kişi Yaşıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nüfus ve Konut Araştırması 2011 sonuçları Türkiye ile ilgili önemli detayları...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nüfus ve Konut Araştırması 2011 sonuçları Türkiye ile ilgili önemli detayları gün yüzüne çıkardı. İstatistiklere göre hane halkı sayısının en yüksek olduğu Şırnak'ta bir evde ortalama 8 kişi yaşarken, Çanakkale'de bu oran 2,9. Araştırma, halkın yüzde 21'inin 10 yaşın altındaki konutlarda oturduğunu gösteriyor.

Araştırma, nüfus, konut sayımları, nüfusun ve ikamet edilen konutların temel nitelikleri hakkında coğrafi anlamda detaylı bilgi sağlıyor. Hane halkı özellikleri, iş gücü, istihdam, işsizlik, göç nedeni, engellilik ile bina ve konut nitelikleri gibi bilgileri sağlamak amacıyla yapılan çalışma, örnekleme yöntemiyle seçilmiş sayım bölgelerindeki yaklaşık 2,2 milyon hanenin yanı sıra kurumsal yerlerde bulunan kişilerle gerçekleştirilmiş. 3 Ekim - 31 Aralık 2011 tarihleri arasında yapılan araştırma yaklaşık 9 milyon kişi ile yüz yüze görüşme sonucu oluşturulmuş.

Reklam
Reklam

HANE HALKI EN YÜKSEK İL ŞIRNAK, EN DÜŞÜK İLE ESKİŞEHİR

TÜİK verilerine göre, Türkiye'deki hane sayısı 19 milyon 481 bin 678. Ortalama hane halkı büyüklüğü ise 3,8. Ortalama hane halkı büyüklüğü en yüksek olan iller sırasıyla Şırnak (8), Hakkari (7,9) ve Siirt (6,8). En düşük olan iller ise , Balıkesir (3) ve Eskişehir (3), Çanakkale (2,9).

HALKIN YÜZDE 23,1'İ 6 VE DAHA ÜZERİ KATA SAHİP BİNALARDA YAŞIYOR

Araştırmaya göre, insanların yüzde 20'si tek katlı binalardaki, yüzde 25,5'i 4-5 katlı binalardaki, yüzde 23,1'i de 6 ve daha üzeri katlardaki binalardaki konutlarda yaşıyor. Tek katlı konutlarda ikamet edenlerin oranının en yüksek olduğu ilk üç il yüzde 78,9 ile Ardahan, yüzde 76,8 ile Ağrı ve yüzde 73,2 ile Iğdır. En düşük olduğu iller ise yüzde 4,1 ile İstanbul, yüzde 6,3 ile Zonguldak ve yüzde 8,3 ile Ankara. 6 ve üzeri katlı binalarda ikamet eden hane halkı oranının en yüksek olduğu illerin başında İstanbul, Ankara ve Kayseri gelirken, en düşük iller Erzincan, Ardahan ve Sakarya. Halkın yüzde 21,8'i 10 ve daha az yaştaki binalarda yaşıyor. 10 ve daha az yaştaki binalardaki konutlarda yaşayan hane halkı oranının en yüksek olduğu iller yüzde 40.1 ile Hakkari, yüzde 38,2 ile Bingöl ve Van. En düşük orana sahip iller ise Bartın Uşak ve yüzde 15 ile Balıkesir.

Reklam
Reklam

HALKIN YÜZDE 67.3'Ü KENDİ KONUTUNDA YAŞIYOR, EN FAZLA KİRA İSTANBUL'DA

Türkiye'de halkın yüzde 67,3'ü kendi konutunda yaşıyor. İkamet ettikleri konutta kiracı olanların oranı yüzde 23,8. Lojmanda oturanların oranı yüzde 1,5. Oturdukları konutun sahibi olmayan fakat kira da ödemeyenlerin oranı ise yüzde 7,3. Kendi konutunda oturanların en yüksek olduğu il yüzde 84.3 ile Ardahan olurken, kirada oturanların en yüksek olduğu il yüzde 31.5 ile İstanbul.

EVİNDE BORULU SU SİSTEMİ BULUNANLARIN ORANI YÜZDE 97,4

Konutunda tuvalet bulunan hane halklarının oranı yüzde 92,5, banyo bulunan hane halklarının oranı ise yüzde 97,2. Konutunda borulu su sistemi bulunanların oranının en yüksek olduğu il yüzde 99,9 ile Sakarya. En düşük il ise yüzde 78 ile Şanlıurfa. Konutunda tuvalet bulunanların en az olduğu il yüzde 56,4 ile Ağrı, en az banyo bulunan il ise yüzde 76,7 ile Ardahan.

ODA BAŞINA DÜŞEN KİŞİ SAYISI 1,1

Oda başına düşen kişi sayısı da 1,1 olarak hesaplandı. Oda başına düşen kişi sayısının en az olduğu iller Çanakkale, Eskişehir ve Burdur. Oda başına düşen kişi sayısının en fazla olduğu iller ise Şırnak, Hakkâri ve Mardin. Oturduğu konutta soba (doğalgaz sobası dâhil) ile ısınan hane halklarının oranı yüzde 57,1 olarak hesaplandı.

Reklam
Reklam

Kat kaloriferi ile ısınanların oranı yüzde 25,6, merkezi kalorifer sistemiyle ısınanlar yüzde 11,4, klima, elektrikli ısıtıcı ve diğer araç ve sistemlerle ısınan hane halklarının oranı ise yüzde 5,9. En çok soba kullanılan il yüzde 91.8 ile Osmaniye olurken, kalorifer kullanımının en yaygın olduğu il Ankara ve İstanbul.

NÜFUSUN YÜZDE 3'Ü BİR YIL ÖNCE İKAMET ETTİĞİ İLDEN GÖÇ ETTİ

Bir yıl önce ikamet ettiği ilden farklı bir ile göç edenlerin oranı 2 milyon 207 bin 844 kişi ile yüzde 3 olarak belirlendi. Göçün nedenlerinin başında ise fertlerin birbirine bağımlılığı, eğitim, iş bulma, tayin, boşanma ve sağlık geliyor.

Görme, duyma, konuşma, yürüme, merdiven çıkma veya inme, bir şey taşıma veya tutma ve yaşıtlarına göre öğrenme, basit dört işlem yapma, hatırlama veya dikkatini toplama fonksiyonlarından en az birinde çok zorlandığını veya hiç yapamadığını beyan eden kişi sayısı toplam 4 milyon 882 bin 841 kişi olarak tespit edildi.

İŞSİZLİK ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU İL ŞIRNAK

İşsizlik oranı erkekler için yüzde 7 iken kadınlar için yüzde 10,6 oldu. En yüksek işsizlik oranına sahip illerin başında yüzde 15,3 ile Şırnak, Diyarbakır ve Hakkari geliyor. İşsizlik oranı en düşük olan il yüzde 3,5 ile Kastamonu. İstihdam oranının en yüksek olduğu il yüzde 58,2 ile Ardahan. En düşük olduğu il yüzde 34,5 ile Kırıkkale.

Reklam
Reklam

HİZMET SEKTÖRÜNDE YÜKSEK İSTİHDAM ANKARA'DA

İstihdam edilen nüfus içinde tarım sektörünün payı yüzde 22,7, sanayi sektörünün payı yüzde 27,2 ve hizmet sektörünün payı yüzde 50,1. İstihdam edilen nüfus içinde tarım sektörünün en düşük paya sahip olduğu il yüzde 0,7 ile İstanbul olurken, sanayi sektörünün en düşük paya sahip olduğu il yüzde 3,8 ile Ardahan, hizmet sektörünün en düşük paya sahip olduğu il de yüzde 29,4 ile Muş şeklinde gerçekleşti. İstihdam edilen nüfus içinde tarım sektörünün en yüksek paya sahip olduğu il yüzde 66,2 ile Ardahan oldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz