TÜİK, nüfus ve konut araştırması başlattı

Türkiye İstatistik Kurumu Nevşehir Bölge Müdürlüğü’nce geniş kapsamlı nüfus ve konut araştırmasına başlandığı bildirildi. İstatistik...

Türkiye İstatistik Kurumu Nevşehir Bölge Müdürlüğü’nce geniş kapsamlı nüfus ve konut araştırmasına başlandığı bildirildi.
İstatistik Kurumu Nevşehir Bölge Müdürü Üzeyir Karakuş, konuyla iglili açıklamasında; 2007 yılında kurulan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonucunda idari bölünüşe göre nüfus büyüklüğü, şehir ve köy nüfusu, yaş ve cinsiyet yapısı, ülkede ikamet eden kişilerin uyruk bilgisi, yasal medeni durum, okur-yazarlık ve eğitim durumu, illerarası göç bilgilerinin düzenli olarak alınabildiğini ancak edinilemeyen konularında bulunduğunu kaydetti.
ADNKS’den tam olarak alınamayan konuların işgücü ve istihdam, doğurganlık, göç ve göç nedeni, bebek, çocuk ve yetişkin ölümlülüğü, özürlülük ile bina ve konutlara ilişkin olduğunu belirten Karakuş “Hem yerel düzeyde ülkemizin ihtiyacı olan bilgilerin hem de başta AB Nüfus ve Konut Sayımı Yönetmeliği olmak üzere uluslararası alanda üretilmesi istenen istatistiklerin elde edilmesi amacıyla, geniş kapsamlı bir nüfus ve konut araştırması yapılmasına karar verilmiştir.” diye konuştu.
Araştırmanın 2 ay süreyle devam edeceğini açıklayan Karakuş, şu bilgileri verdi:
“Araştırma, 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu uyarınca hazırlanan 2007-2011 dönemi Resmi İstatistik Programı kapsamında gerçekleştirilecektir. Araştırmanın referans tarihi 2 Ekim 2011’dir. Alan uygulaması 3 Ekim 2011 tarihinde başlayacak olup yaklaşık iki ay (Ekim-Kasım 2011) sürecektir. 2011 Nüfus ve Konut Araştırması, ADNKS ve UAVT kayıtları temel alınarak dizüstü bilgisayarlar (netbook) ve soru kağıtları aracılığıyla, yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanacaktır. Uygulamada yaklaşık olarak 4.150 personel görev alacaktır. Alan uygulamasında görev alacak personel, TÜİK onaylı resmi tanıtım kartları yakalarına takılı bir şekilde hanehalklarını ve kurumsal yerleri ziyaret edeceklerdir.
Araştırma, ülkemizde ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile yabancı uyruklu kişileri kapsamaktadır. Örneğe çıkan hane halkları ile ülke genelindeki tüm kurumsal yerlerde yüz yüze görüşme yöntemiyle soru kağıdı uygulaması gerçekleştirilecektir. Hanehalkı uygulamasında, örneğe çıkan adreslerde öncelikle ADNKS’de kayıtlı kişilerin filli ikamet durumları kontrol edilecek, sonrasında ise dizüstü bilgisayarlar (netbooklar) veya basılı soru kağıtları kullanılarak veri toplanacaktır. Kurumsal yerlerde (üniversite öğrenci yurdu, huzurevi, bakımevi, ceza ve tutukevi, ıslahevi, yetiştirme yurdu, askeri birlik ve kışla vb.) ise “Kurumsal Yerler Soru Kağıdı” kullanılarak tam sayım yapılacaktır.
Araştırmada derlenen bilgiler, 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu uyarınca gizli kalacak olup sadece istatistiki amaçlar dahilinde kullanılacaktır. İlgili Kanun gereği, örneğe çıkan hanehalklarının soru kağıtlarına cevap vermeleri zorunludur.
Araştırmanın örnek hacmi yaklaşık olarak 2,4 milyon hanehalkıdır. Bu araştırma ile Türkiye genelindeki hanehalklarının yaklaşık yüzde 13’ünden bilgi derlenecektir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz