TÜİK yöneticilerine soruşturma yok

Büro Çalışanları Hak Sendikası’nın TÜİK yöneticileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusu Başbakanlık tarafından soruşturma izni verilmediği için işleme alınamadı.

ANKARA(ANKA) - Haksen Konfederasyonuna bağlı Büro Çalışanları Hak Sendikası’nın (Büro Hak-Sen) Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yöneticileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı suç duyurusu Başbakanlık tarafından soruşturma izni verilmediği için işleme alınamadı.

TÜİK Başkanlığı bünyesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/C bendine göre çalışan “geçici personel”in yasal olarak sendikalara üye olma hakkının bulunduğu şeklindeki Ankara 15. İdare Mahkemesi kararına karşın üyelik bildirimlerinin TÜİK Başkanlığı’nca işleme konulmaması üzerine Büro Hak-Sen, yargı kararını uygulamadıkları ve sendikal faaliyeti engelleme suçunu işledikleri gerekçesiyle TÜİK Başkan Vekili Ömer Toprak, İnsan Kaynakları Daire Başkanı Rasık Altı ve Destek Hizmetleri Daire Başkanı Erdoğan Akan hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık tarafından yapılan başvurunun Başbakanlık Müfettişlerince yapılan ön incelemesi sonucu soruşturma izni verilmemesine karar verildi.

Reklam
Reklam

-DANIŞTAY’A İTİRAZ DİLEKÇESİ-

Danıştay’a itiraz başvurusu yapan Büro Hak-Sen, soruşturma izni verilmemesi kararının kaldırılmasını ve gerekli soruşturmanın yapılmasını istedi. İtiraz başvurusunda, soruşturma isteminin neden reddedildiğinin, hangi gerekçelerle “soruşturma izni verilmemesi” kararı verildiğine dair bilgi-gerekçe-delil içerir ön inceleme raporu ve eklerinin sendikaya tebliğ edilmediği belirtilerek, idarenin hangi gerekçelerle karar tesis ettiği bilinmeksizin savunma hakkının tam-eksiksiz olarak kullanılmasının söz konusu olamayacağı için ilgili Devlet Bakanlığı’ndan işlem dosyasının istenilmesi ve sendikanın incelemesine sunulması talep edildi.

İtiraz dilekçesinde, TCK’nın 118. maddesinde “sendika hakkı aleyhine” suçlar düzenlenmiş olup, suçlanan kamu görevlilerinin, sahip oldukları kamu gücünü kullanarak kişilerin sendikaya üye olma isteklerini engellemeleri, bu konuda yazılı ve sözlü emirler vermeleri, yasada aranılan suçun unsurlarının işlendiğini kanıtlamaktadır. Suçlanan kamu görevlileri, bir yandan Sendika’nın faaliyetini engelleme suçunu işlerken diğer yandan da hukuka aykırı-suç oluşturan eylemleri ile çalışanların sendikaya üye olma haklarını ellerinden almaktadırlar. Dolayısıyla işlenen suçun iki ayrı sujesi bulanmaktadır” denildi.(ANKA)

Reklam
Reklam