TÜKDES: Kaldırımlar Işgal Altına, Vatandaş Yürümekte Zorlanıyor

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Araştırma Komisyonu Başkanı Yardımcısı Seydi Kartalca, Eskişehir’de esnafın yaya kaldırımlarını işgal...

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Araştırma Komisyonu Başkanı Yardımcısı Seydi Kartalca, Eskişehir’de esnafın yaya kaldırımlarını işgal ettiğini belirterek, “İnsan hayatı bu kadar ucuz olamaz. Yerel yönetimler ve ilgili kurumlar neden görevini yapmıyor?” diye sordu.

Eskişehir’in en işlek caddelerinde ve ara sokaklarında kaldırımları ortadan kaldıran işgaller yayalar kadar tüketici derneklerini de çileden çıkarttı. Esnafın ürünlerini gelişi güzel kaldırıma yığması tepkilere yol açtı.

TÜKDES Başkan Yardımcısı Kartal, Eskişehir’de yayaların yürümesi için yapılan kaldırımların adeta bazı esnafların sorumsuzca işgali altında olduğunu ileri sürdü. “Kaldırımlar başta esnaf olmak üzere araçlar, motosikletler ve bisikletler tarafından işgal edilmektedir.” diyen Kartal, özellikle hareket kabiliyeti düşük olan yaşlıların ve çocuk arabası ile dolaşanların yaya kaldırımını kullanmakta zorlandığını vurguladı. Bu durumun trafik güvenliğini tehdit eder bir hale geldiğini kaydeden Kartal, sağlam insanların dahi işgaller yüzünden kullanamadığı kaldırımların engelli vatandaşlar tarafından kullanılmasının ise imkânsız hale geldiğini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Kaldırımların temel görevinin farklı mekanları ve yapıları bir birine bağlamak olduğunun altını çizen Kartal, şöyle dedi: “Bu nedenle kaldırımların tasarımı ve uygulaması toplumdaki tüm bireylerin, özellikle görme engelliler dâhil hareket kısıtlılığı olanların ulaşabilirliğinin sağlanması için güvenli, temiz, engelsiz, düzgün ve yeterli genişlikte yaya yolları sunmak olduğu unutulmamalıdır.”

Belediyelerin bu işgallere göz yumduğunun altını çizen Kartal, “Ne yazık ki, başta Büyükşehir belediyesi olmak üzere ilçe belediyeleri ve ilgili kurumlar bu işgallere göz yummaktadır. Aslında buna göz yumanlarda bu işgalin bir parçasıdır ve suç işlemektedirler. Tüketicilerin bu konuda duyarlı olması ve yasal haklarını araması bir vatandaşlık görevidir." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: